Fatma Türkân Yamacı

Fatma Türkân Yamacı, 1930 yılında İstanbul’da dünyâya geldi. Babası Elazığ’lı Yusuf Efendi, annesı ise Edirneli Şaziye Hanım’dır. İlkokuldan sonra öğrenimini, Cağaloğlu Kız Lisesi’nde tamamlamış ve 1949 – 1954 yılları arasında, İstanbul Belediye Konservatuarı’nda Sanat müziği derslerine devam etmiştir.

Bu arada, halk müziği dalında değerli folklorcu Sadi Yaver Ataman‘dan çok yararlanan Fatma Türkân Yamacı, 1949 yılında İstanbul radyosunda, Türk halk müziği sanatçısı olarak çalışmalara başlamıştır.

1954 yılında, İstanbul Radyosunda yurttan sesler korosu kurulunca, sınavına girerek kazanmış ve kadroya alınmıştır.

1962 – 1968 yılları arasında, İstanbul belediye konservatuvarı tatbikat topluluğunda, korist ve solist sanatçı olarak görev yapmıştır.

Türk halk müziği konserleri vermek üzere, yurdumuzun birçok il ve ilçesini dolaşmıştır.

T.R.T. İstanbul Radyosu, Yurttan Sesler Korosu Şefi, Ahmet Yamacı ile, 10 Haziran 1971 tarihinde evlenmiş ve bir oğulları (Bora Yamacı) olmuştur. Bir çok plak firması ile anlaşarak; 80 adet kırkbeşlik plak, 1 adet uzunçalar ve 1 adet kaset yapmış, bir plak firmasından da altın plak ödülü almıştır.

Tercüman ve Expres gazetelerinin Türkiye çapında açmış olduğu, Türk halk müziği anketinde de iki ayrı ödül almıştır. İstanbul’da çeşitli okullarda ve Beşiktaşi halk evinde, uzun yıllar halk müziği öğretmenliği yapmıştır. Yurdumuzun değişik yörelerinden derlediği birçok türkü, T.R.T. halk müziği repertuarına alınmıştır.

Halk müziğimizin değerli sesi Fatma Türkân Yamacı, başta eşi Ahmet Yamacı ve kıymetli Muzaffer Sarısözen olmak üzere, bir çok hocalardan dersler alarak, kendisini bu alanda yetiştirmiştir. Yıllardan beri radyolarımızdan ve televizyonumuzdan sesini zevkle dinlediğimiz ve izlediğimiz sanatçımız, 1980 yılında kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır. Eşi Ahmet Yamacı, 1987 yılında vefat ettikten sonra, İstanbul’dan ayrılarak İzmir’e yerleşmiştir.

Fatma Türkan Yamacı Son Röportaj

Bir yanıt yazın