Feyzi Halıcı

Feyzi Halıcı, 1924 yılında Konya’da dünyâya geldi.

Babası halı tüccarı olan Feyzi Halıcı, çocukluk yıllarını ailesinin katkılarıyla; ney sesleriyle, müzikle, mutluluk dolu bir ortamda geçirdi.

İlk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamlayan Feyzi Halıcı, yüksek öğrenimini İstanbul üniversitesi, fen fakültesinde yaptıktan sonra, kimya yüksek mühendisi oldu.

Fakat şairi baba mesleğine çeken bir gizem vardı. Bu belki de şiirin ne olduğunu öğrendiği, sanata eğiliminin başladığı halıcı dükkânıydı.

Babasının halıcı dükkânında çalışmaya başlayan şair, Konya gazeteciler cemiyeti’ni kurdu. Bundan sonra Konya’nın; tarih, kültür, sanat ve turizm sahasında gösterdiği etkinliklerin başında yer aldı.

1957 yılında, kültür, sanat, turizm ve folklor dergisi Çağrı’yı yayımlamaya başlayan şair, aynı yıl Türk dil kurumu üyesi oldu.

1959 yılında Konya kültür ve turizm derneğini kuran Feyzi Halıcı, derneğe 25 yıl başkanlık etmiş, 1968 – 1977 yılları arasında da Konya senatörlüğü yapmıştır. İstanbul kültür ve sanat vakfı ve Atatürk kültür merkezi bilim kurulu onur üyeliği ile birlikte, Londra Rumi Komitesi, Aturjet ve Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyesidir.

Atatürk’ün kurduğu Türk Kooperatifçilik kurumu ve Türkiye-Pakistan Kültür ve Dostluk cemiyetleri’nde bir süre genel başkanlık yapan Feyzi Halıcı, basın şeref kartı sahibidir. Uluslararası toplantılarda Türkiye’yi temsil etmiş ve Mevlana‘nın dünyâya tanıtılmasında, kapsamlı ve yararlı katkıları olmuştur.

Eserlerinden başlıcaları

  1. Bir Aşkın Şiirleri (1947)
  2. Masmavi (1952)
  3. İstanbul Caddesi (1957)
  4. Günaydın (1960)
  5. Dinle Neyden (1960)
  6. Gecenin Bir Yerinde İki Ceylan(1966)
  7. Selçukyada Aşk (1967), Bizim Şairler
  8. İstanbul ve Fetih Şiirleri (1953)
  9. Saz Şairlerinin Diliyle Atatürk
    Kaynak: sozluk.sourtimes.org

Bir yanıt yazın