Ahmet Kadri Rizeli

Kemençe ve ud sanatçısı Ahmet Kadri Rizeli, ilkokulda Keman, lisenin ilk yıllarında Sadi Hoşses‘ten Türk musikisi repertuarı, Necdet Varol‘dan kanun ve nazariyat dersleri almıştır.

Ahmet Kadri Rizeli, 1976 yılında Türk musikisi devlet konservatuarı’na girerek, Kamuran Erdoğru ile kemençe, Yavuz Özüstün‘le nazariyat, Özdal Orhon‘la repertuar ve Demirhan Altuğ ile batı müziği solfej ve armonisi çalışmıştır.

1981 yılında mezun olmuş ve aynı yıl, Kamuran Erdoğru’nun asistanlığına getirilmiş ve bu görevi öğretim görevlisi olarak, 2002 yılına kadar sürdürmüştür.

1981 – 1983 yılları arasında, belediye konservatuarı icra heyetinde, kemençe sanatçısı olarak konserlere katılmıştır.

1988 yılından bu yana; Türk, Alman, İtalyan, İngiliz ve Lübnanlı müzisyenlerden oluşan “Sarband Topluluğu” ile yurtiçinde ve yurtdışında, çok sayıda festivale katılmış, konserler vermiş ve topluluğun yayınladığı 9 adet CD’de yer almıştır.

1995 yılında, dört kız kardeşiyle beraber, grup “Beşibiryerde” yi oluşturmuş ve bu çalışmalarını kapsayan bir albüm yayınlanmıştır. T.R.T. repertuarında, “Gönül bu neden söz dinlemez ağlar” isimli Nihavend tango‘su vardır.

Çıkardığı CD ve Özel Çalışmaları

  1. Osmanlı Mozaiği adlı 7 CD’lik bir arşiv,
  2. Bestekârlar serisi 5 CD,
  3. AtA’ya ithaf şarkılar CD’si
  4. Longa, sirto ve oyun havaları CD’si,
  5. Sultan Bestekarlar 2 CD,
  6. Ayrılık şarkıları,
  7. Sevdâ Şarkıları,
  8. Karagöz – Hacıvat havaları,
  9. Üstadlardan saz eserleri,
  10. Kağıthane şarkıları
  11. Harende Neş’e Cd’si Kaynak: trt.net.tr

Kemençe; Ahmet Kadri Rizeli, tanbur: Murat Aydemir, ney: Volkan Yılmaz

Bir yanıt yazın