Fikret Karakaya

Üç yıllık Güzel sanatlar eğitiminden sonra, İstanbul üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümünden mezun olan ve İ.T.Ü. Türk musikisi konservatuarı mastırı yapmış olan, klasik kemençe sanatçısı Fikret Karakaya, lise yıllarında; Mustafa Bozyel’den usûl ve repertuar, Ahmet Keçecigil’den solfej ve nazariyat dersleri almıştır.

Fikret Karakaya, 1973 yılında İstanbul’a gelmiş ve Üsküdar Mûsiki Cemiyeti‘ne ve Üniversite Korosuna katılmıştır.

Kâmran Erdoğru’dan kemençe öğrenmiş ve Kemâl Batanay’dan usûl ve repertuar dersleri almıştır. 1976 yılında ilk koristlerden biri olarak İstanbul Klasik Türk Müziği Korosu’na katılmış ve daha sonra ayrılmıştır.

1981 yılının Mart ayındaki’deki sınavı kazanarak, yetişmiş sanatçı kategorisinde kemençe sanatçısı sıfatıyla İstanbul Radyosu’nda çalışma hakkını elde etmiştir.

1996 yılında unutulmuş; çeng, şehrud, kopuz, mıskal, santur, eski ud, eski tanbur, eski kanun vb. sazlarla, özellikle Kantemir Edvârı’ndaki ve Ali Ufkî’nin Mecmûasındaki eserleri icra eden, “Bezmârâ” topluluğunu kurmuştur.

Sanat yönetmeni olduğu bu toplulukta; çeng çalmakta ve sesiyle sözlü eserler icra etmektedir. Bezmârâ, suzidil-aşiran, sabâvend ve dil-beste adlarında, dört yeni makam terkîb etmiş ve bu makamlara; peşrev, saz semâîsi, oyun havası ve zeybek gibi türlerde örnekler bestelemiştir. Kaynak: trt.net.tr

Fikret Karakaya - Uşşak Taksim (sipürde kemençe ile)

Bir yanıt yazın