
Savaş Şafak Barkçin, 27 Kasım 1966 tarihinde Ankara’nın Altındağ ilçesinin Yenidoğan semtinde dünyâya gelmiştir. İlk ve ortaoğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden 1989 yılında mezun olmuş ve aynı yıl Devlet Planlama Teşkilatı’na girmiş, burada Türkiye’nin ilk dış yardım grubunda ve Birleşmiş Milletler kalkınma projeleri alanında çalışmıştır.
Master derecesini Uluslararası İlişkiler alanında, Washington’da bulunan Johns Hopkins Üniversitesi School of Advanced International Studies (SAIS) okulundan, 1996 yılında almıştır. Yurda dönüşünde o dönemin Devlet Bakanı Abdullah Gül’ün dış politika danışmanlığına başlamış, aynı sıralarda Bilkent Üniversitesi’nde başladığı siyaset felsefesi doktorasını da 2001 yılında bitirmiştir.
Tezini, liberal demokrasinin ahlaki tutarsızlığı konusu üzerine hazırlamıştır. (“Three Faces of the Legitimacy Crisis of Liberal Democracy: Identity, Rationality, Universality”) Doktora sonrası, bir yandan D.P.T.’de çalışırken, bir yandan da Bilkent Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak kendi tasarladığı çeşitli dersleri vermiş, bu dönemde, moderatör olarak pek çok strateji çalışmasını yönetmiştir.
2003 yılında Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) başkanlığına atanmış, 2004 – 2007 yılları arasında TÜBİTAK’ta Başkan Danışmanı olarak görev yapmış, genel stratejiler ve politikaların oluşturulmasında rol almış, ilk A.B. müzakere heyetinde görev yapmış ve çeşitli A.B. komisyonlarında ülkemizi temsil etmiştir.
2008 sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın baş müşaviri olan Dr. Savaş Şafak Barkçin, mükemmel derecede İngilizce ve iyi derecede Fransızca bilmektedir. Ayrıca klasik Türkçe bilgisine sahiptir. Siyaset bilimi, felsefe ve uluslararası ilişkiler muhtelif tebliğ, konferans, seminer, makale, deneme, tercüme ve kitap tanıtımı yayınlarına sahiptir.
İletişim teknikleri ve siyasal iletişim konularında uzmandır. Bu çerçevede moderasyon teknikleri, iletişim kabiliyetleri, ekip çalışması, stratejik planlama ve liderlik alanlarında ulusal ve uluslararası düzlemde pek çok eğitim vermiştir. Fikri ve sanatsal alanda da yoğun çalışmaları vardır.
2009 yılında yayınlanan “Ahmed Avni Konuk – Görünmeyen Umman” adlı biyografi kitabı, Yazarlar Birliği ödülü almıştır. Kitabın ikinci baskısı Haziran 2011’de yapılmıştır. Bu kitapta az tanınan mutasavvıf ve bestekâr Ahmed Avni Konuk, geniş bir çerçevede tanıtılmaktadır.
2008 yılında İ.T.O. tarafından yayınlanan “Küreselleşme: Tehditler ve Fırsatlar” adlı kitabın giriş bölümünü yazmıştır. 1989 yılında, Seyyid Hüseyin Nasr’ın “Modern Dünyâda Geleneksel İslâm” adlı kitabını Türkçe’ye çevirmiş, bunun yanı sıra muhtelif dergi ve gazetelerde pek çok makalesi yayınlanmıştır.
Müzik, tarih ve edebiyat Dr. Barkçin’in başlıca ilgi alanlarıdır. 1991 yılında M. Atilla Maraş’ın “Çocuk Rüyaları” adlı şiir kitabından seçilen şiirlerinin, diğer iki yazar ile birlikte İngilizce’ye çevirisini yapmış, ayrıca Sezai Karakoç gibi ünlü şairlerimizin şiirlerini İngilizce’ye uyarlamıştır.
Yazdığı 30’a yakın çocuk masalından şimdiye dek; birisi telif, ikisi uyarlama üç adet resimli çocuk masalı yayınlanmıştır. 2008 yılında T.R.T. için yapılan “Ramazan” belgeselinin danışmanlığını ve metin yazarlığını yapmış, 2009 yılından bu yana T.R.T.’de yayınlanmakta olan ve mûsikîmizin derinliğini sergileyen “Gönül Makâmı” adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.
Yine T.R.T.’de 2009 – 2010 yıllarında ünlü öykücü Rasim Özdenören ile birlikte “Mâverâya Yolculuk” başlıklı sohbet programını hazırlayıp, sunmuştur. 2010 yılında “Can Sesi Aşk Nefesi” başlıklı, Mevlevî mûsikî anlayışını örnekleyen bir albümü yayınlanmıştır. Bir 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesi olan “Hat: Bir Medeniyet Çizgisi” adlı belgeselin danışmanlığını ve metin yazarlığını yapmıştır.
2011 yılında “40 Makam 40 Anlam” adlı bir kitap – albüm yayınlamıştır. Bu kitapta klasik müziğimizin 40 makamını herkesin anlayacağı şekilde ele almış, her makamın taşıdığı anlam ve duyguyu anlatmıştır. Bu kitabın ekindeki 3 CD’de de her makamdan bir örnek eser icra edilmiştir.
Musikimizi Zekâî Dede Efendi silsilesine mensup olan Neyzen Ali Sarıgül’den 10 yıl boyunca meşk etmiştir. Klasik Türk mûsikîsi alanında güfte ve bestelere sahiptir. Bu konuda makale, tebliğ ve konferansları vardır. Ayrıca muhtelif Türk mûsikîsi albümlerinin İngilizce kitapçıklarını hazırlamıştır. Savaş Şafak Barkçin, divan şiirinin günümüzdeki temsilcilerinden birisidir. Müretteb bir dîvân sahibidir. Ayrıca serbest ve hece ölçülü şiirleri vardır. Kaynak: tr-tr.facebook.com