Yüksel Uzel

Türk sanat müziği ses sanatçısı Yüksel Uzel, 19 Nisan 1950 tarihinde dünyâya gelmiştir. Orijinal ve halen kullanmakta olduğu resmi adı Yüksel Katmer olup, baba tarafından Rizeli’dir.

Müzik kariyerine 1975 yılında İstanbul Kültür bakanlığı korosunda korist olarak başlamış, ilk kez 1978 yılında Büyük Maksim Gazinosu’nda sahne almış ve adını önde gelen assolistlerin arasına yazdırmıştır.

İlk albümünü 1983 yılında Yavuz Plak hesabına “Bir Seni Bir Gülü Öptüm” adıyla yapmış, klasik eserlerden derlenmiş olan bu albümle plak dünyâsına merhaba diyen sanatçı, dönemin modasına uyarak çok sesli hafif Türk sanat müziği türüne yönelerek, asıl büyük başarıya ikinci albümü olan “Yıllar yorgun ben yorgun” ile imzasını atmıştır.

1987 yılı Eylül ayında Sembol Plak etiketiyle yayınlanan albüm ve albüme adını veren hit şarkı, 1987 – 1988 sezonunda hem plak hem de kaset listelerinde haftalarca üst sıralarda kalmayı başararak 7’den 70’e herkesin diline yerleşmiş ve büyük sükse getirmiştir.

Yüksel Uzel şarkıları

Yüksel Uzel’in bu albümünü, aynı yıl çevirdiği ve başrolünü Tarık Tarcan ile paylaştığı “Islak Sokak” adlı film izlemiş, 1988 yılında Bayşu Plakçılığa transfer olarak bu yeni şirket hesabına “Al Aşkını Ver Gönlümü” adlı albümünü yapmıştır.

Bu albüm LP formatındaki son çalışması olmuş ve 1988 – 1989 sezonunda iyi bir ticari başarıya imza atmıştır. Popülaritesinin zirvesinde yer aldığı tam da bu dönemde, ciddi bir rahatsızlık geçirerek İsviçre’de art arda beyin ameliyatları geçirmiş ve doktor tavsiyesi üzerine, on yıldır başarıyla sürdürdüğü sahne çalışmalarına (TV çekimleri haricinde) mecburen son vermiştir.

Bu dönemi 1990 yılı sonlarında aynı şirketten yayınlanan “Benden Artık Bu Kadar” adlı albüm izlemiş, Bayşu Plakçılık etiketli albümün, 1991 yılında CD baskısı da yapılmıştır.

Büyük bir sevgi beslediği dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1993 yılında vefatı üzerine, son albümü olan “Sensiz bu yaz”ı son plak şirketi olan Yaşar Plak etiketiyle çıkarmıştır.

Yüksel Uzel, sağlık sorunları ve Türk Müziğinin içine düştüğü tıkanıklık nedeniyle 1995 yılında yurdu terk ederek, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentine yerleşmiştir.

Bir yanıt yazın