Mustafa Çağlar

Ses sanatçısı Mustafa Çağlar, 1910 yılında Midilli Adası’nın Kapya köyünde, çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyâya gelmiş ve 1923 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göçerek Ayvalık’a yerleşmiştir.

Askerlik hizmetini yaptığı sırada, sanat ve sanatkâr hamisi olan Balıkesir valisi Ali Hikmet Paşa’nın Balıkesir’de kurmuş olduğu cemiyete girmiş ve daha o zamanlarda bile, sesinin güzelliği ile dikkat çekmiştir.

Yeni imkânlar aramak için İstanbul’a geldiği zaman, bir paşanın aracılığı ile 1931 yılında Darüttalimi Mûsiki Cemiyeti’ne kaydolmuştur.

Burada Neyzen İhsan Bey ile Fahri Kopuz‘dan yararlanmış, diğer taraftan Refik Fersan, Kemâl Niyâzi Seyhun ve Münir Nurettin Selçuk‘dan ders alarak mûsiki bilgisini ilerletmiştir.

Aynı zamanda piyasa sahnelerinde de çalışmıştır. 1939 yılında evlenen sanatkârın, Ülfet adında bir kız çocuğu olmuştur.

1941 yılında, o da diğer sanatkârlar gibi Ankara Radyosu’na geçmiş, bir süre sonra tekrar İstanbul’a dönerek Belediye Konservatuarı İcrâ Heyeti’ne girmiştir.

Güçlü bir tenor olan Mustafa Çağlar, çok güzel fasıl ve Rumeli türküleri okumuş, şarkı, türkü, gazel olarak pek çok plâk doldurmuş, Kadıköyü’ndeki Süreyya Sineması’nda konserler vermiştir.

Bir yanıt yazın