Muammer Ketencoğlu

1964 yılında, İzmir’in Tire ilçesinde dünyâya gelmiş olan akordeon sanatçısı Muammer Ketencoğlu’nun müzik eğitiminin temelleri, ilk ve ortaokul yıllarında körler okulunda atılmıştır. Çalgılar içinde en duyarak ve severek çaldığı akordeonu seçmiş, 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı eğitimi sırasında, değişik ülkelerin halk müziklerine ilgi duymuştur.

Muammer Ketencoğlu, başlangıçta, çağdaş Yunan müziği; Laika ve Rebetika ile tomurcuklanan bu ilgi, yıllar içinde genişleyerek Balkan ve Batı Anadolu müziği ağırlıklı bir temele oturmuş, özellikle 1989 yılından sonra, folklor araştırmaları üzerine yoğunlaşmıştır.

Akademik nitelikli olmaktan çok, dikkatli bir araştırmacı duyarlılığıyla yürüttüğü bu çalışmalar, hem kendi repertuvarını zenginleştirmiş, hem de dünyânın dört bir yanından müzik ve belge içeren çok kapsamlı bir arşivin temellerini oluşturmuştur.

Muammer Ketencoğlu’nun, yirmi yıldır tüm dünyâdan geleneksel müzikleri içeren özel LP’ler, kitaplar ve CD’ler toplayarak oluşturduğu özel ve büyük bir kütüphanesi vardır. Kaynak: muammerketencoglu.com

Muammer Ketencoğlu ile söyleşi 12.01.2016

Sâlih Bora

1956 yılında İstanbul’da dünyâya geldim. 2009 yılının Ağustos ayından itibaren tek başıma sâhibi ve yapımcısı olduğum sitemi (önceki ismiyle turksanatmuzigi.org), çocukluğumuzdan bugüne kadarki gelişimimizde, bizlere Türk sanat müziği ve Türk halk müziği eserleri ile çok güzel bir duygu ve sevgi yolu çizen sanatçılarımıza karşı kendimi borçlu hissettiğim için yapmaya başladım. Bu borcumu, sitemin kültür miraslarımızdan biri olan müziğimizin; tanıtılması ve hatırlatılmasına az da olsa katkı sağlayacağını umarak ödemeye çalışıyorum...

Bir yanıt yazın