Selâhattin İnal, 1925 yılında Fırıncı Hacı Şükrü’ nün 4 oğlundan en küçüğü olarak Çankırı’da dünyâya geldi. Annesi Nafia Hanım’dır. İlk ve orta öğrenimini Çankırı’da devam ettirdiği yıllarda ağız armonikası ve mandolin çalarak müzikle tanıştı.
Müzik yeteneğini fark eden ağabeyinin İstanbul’dan getirdiği kemanı eline aldığında 15 yaşındaydı. Ankara radyosu Türk musikisi yayınlarından dinlediği kemânî Hakkı Derman‘a duyduğu hayranlık kendisi için teşvik edici olmuştur.
Lise öğrenimini Ankara Gâzi Lisesi ve İstanbul Işık Lisesinde tamamladı. Ankara’da okurken tanıştığı ve ölene kadar birlikte olduğu arkadaşlarından özellikle Ferit Sıdal ile müzik çalışmalarını yoğunlaştırdı.
İstanbul’da bulunduğu yıllarda mânevi hocası Hakkı Derman’ın büyük teşvik ve desteğini gördü. Ayrıca dönemin önemli müzisyenleri ile tanışarak arkadaşlık etti, çalıştı ve sanatını geliştirdi. 1949 yılında Elife Hanım ile evlendi.
Radyoda keman sanatçısı
Yedek subay olarak askerlik görevini tamamladıktan sonra 1952 yılında Ankara radyosuna keman sanatçısı olarak giren Selahattin İnal, vefatına kadar, keman sanatçılığı, şeflik ve hocalık yapmıştır.
Radyo hayâtının ilk yıllarında Ferit Sıdal ve Nevzat Sümer ile uyumlu bir saz üçlüsü oluşturmuşlardır. Ayrıca canlı yayın yapılan dönemlerde, Vecihe Daryal, Vedia Tunççekiç, Aslan Hepgür, Erköse kardeşler, Ekrem Güyer yakın arkadaşları olup birlikte çok beğenilen programlar yapmışlardır.
Koro ve program şefliklerinde de başarılı olan sanatçının yönettiği “5 Ses, 5 Saz” isimli program, halk tarafında uzun yıllar ilgi ve zevkle takip edilmiştir. Müzik câmiasında en iyi refâkat kemancılarından biri olarak kabul edilen Selahattin İnal, 1957 yılında itibaren hemen hepsi meşhur olmuş ve güncelliğini kaybetmeyen 60 civarında şarkı bestelemiştir.
Ünlü solistlerin vazgeçilmez refâkatçısı
Radyo çalışmaları devam ederken memleketimizin birçok kentinde ve yurtdışında konserler vermiş ve ünlü gazinolardaki çalışmalarıyla halkımızın karşısına çıkmıştır. Devrin ünlü sanatçıları benzersiz refâkat tekniği ve ustalığı nedeniyle Selahattin İnal ile çalışmayı tercih etmişlerdir.
Zeki Müren, Muallâ Mukadder, Ziya Taşkent, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Sevim Çağlayan, Nesrin Sipâhi ve Behiye Aksoy başta olmak üzere tanınmış birçok sanatçıya defalarca eşlik etmiştir. Selâhattin İnal’ın Türk müziğine en önemli katkılarından birisi de özellikle sözlü eserlerin prozodi ve diksiyon hatalarının düzeltilerek T.R.T. arşivinin düzenlenmesi ve nota birliğinin temini çalışmalarıdır.
Müzisyenleri örgütleme çalışmaları
Sanatçı, 1966 yılından itibaren müzisyenlerin örgütlenmesi çabalarıyla dikkati çeker. Halil Aksoy ve Nevzat Sümer ile müzisyenleri bir sendika çatısı altında toplamaya çalışmış ve başarmışlardır. 1970’li ve ölümüne kadar 1980’li yıllarda Türkiye Müzisyenler Sendikası genel sekreterliği görevini yürütmüştür.
Esprili, hazırcevap bir kişiliği olan Selahattin İnal, herkes tarafından sevilen ve sayılan bir sanatçı olmuştur. İki erkek ve üç kız evlat sahibi olan Selâhattin İnal, 7 Mayıs 1982 tarihinde 57 yaşında aramızdan ayrılmıştır. Kaynak: Hakkı Duran – cansaati.org
Selâhattin İnal belgeseli