1932 yılında Adapazarı’nda dünyâya gelen Ziya Taşkent, ilk ve orta öğreniminin bir kısmını Adapazarı’nda, bir kısmını da İstanbul’da yaptı ve Pendik ortaokulundan mezun oldu. Lise öğrenimini ise, Kabataş ve Ankara Gazi Lisesinde tamamladı.
Böylelikle eğitimdeki serüveni Adapazarı’ında başlamış, Ankara’da bitmişti. Fakat esas serüven bundan sonra başlıyordu. Liseyi bitirdiği yıl olan 1953 yılında, radyoda açılan sınava katıldı ve radyo sanatçısı oldu.
Sahne çalışmalarına 1967 yılında, 1973 yılından itibaren de Ankara radyosunda koro yönetmenliği’ne başladı. 1998 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Ziya Taşkent’e Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
Şarkıcılık yaşamının yanında, beste çalışmalarına başlayan Ziya Taşkent, birbirinden güzel şarkılar besteledi. Tema yönünden neo-klasik dönemin en verimli bestekarlarından biriydi. Bu başarılı çalışmaları, çeşitli gazete ve kuruluşlardan birçok “Yılın Sanatçısı” ödülü almasını sağladı.
Koro şefliği yaptığı dönemlerde; Muazzez Abacı, Seçil Heper, Nesrin Sipâhi gibi değerli T.R.T. Sanatçıları Taşkent’in yönetimindeki programlarda konserler verdi. Radyo repertuarında 50’den fazla eseri vardır. Ankara Radyosu’nda başlayan sanat yaşamını daha sonra Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu çatısı altında, radyo ve televizyonlarımızda kesintisiz 45 yıl solist, hoca, besteci ve şef olarak sürdüren Ziya Taşkent’i, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşadığımız deprem felaketiyle yitirdik.
17 Ağustos Marmara depreminde Yalova ‘da bulunan Ziya Taşkent, eşi Ulviye Taşkent, kızı Rengin Dalmanoğlu, ve torunları Ece ve Efe Dalmanoğlu ile birlikte Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yaşamını yitirdi. Taşkent’in cenazesi Kocatepe Camisi’nde düzenlenen törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.
T.R.T. bir yıl sonra vefa örneği göstererek, eserlerinden oluşan bir CD ve kaset hazırladı. Bazı eserlerin sanatçının kendi sesinden dinlenebileceği CD ve kasetin satışı, Ankara’da Genel Müdürlük, diğer illerde ise bölge müdürlüklerinde yapılıyordu.
Sanatçının yasal mirasçısı olan damadı Zafer Dalmanoğlu, CD’nin tüm gelirini T.R.T. Çocuk ve Gençlik Vakfı’na bağışladı. Ölümünün birinci yılında sanatçı dostları tarafından anıldı.
18 Ağustos Cuma günü, T.R.T. FM ile Radyo 4’ten canlı olarak yayınlanan “Beraber ve Solo Şarkılar” adlı program, Ziya Taşkent’e ithaf edildi. Ali Şenozan‘ın yönetimindeki koro, Taşkent’in, hayâtını kaybettiği enkazın altından çıkarılan son bestesi Bir gün bu ayrılık biter diyordun adlı şarkının da aralarında bulunduğu geniş bir repertuvarı seslendirdi.
Ziya Taşkent ve Ulviye Taşkent, çok sevdiğimiz TSM sanatçıları idi. Bu değerli insanlara, kızları ve torunlarına Allah’dan rahmet dilerim. Baki kalan kubbede hoş seda olarak kalacaklardır. 17 Ağustos depreminde hayatını kaybeden tüm insanlara da Allah rahmet eylesin. Ziya Taşkent ve eşinin arşiv kayıtlarını, bestelerini her zaman dinlemek isteriz.