
Türkülerimizin kaynak kişileri, derleyenleri veya notaya alanlarından, Ahmet Günday’ın hayâtı ve ilgili türkülerimizin; bütün bilgileri, sözleri, notası ve video yorumları.
Hayâtı
- Ahmet Günday 1944 yılında Fethiye’de Günlükbaşı Köyü’nde dünyâya geldi.
- İlkokulu köyünde, Ortaokulu Fethiye’de bitirdi.
- İzmir Askeri Hava Lisesi, Nazilli Öğretmen Okulu, İzmir Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü mezunudur ve 5 yıl öğretmenlik yapmıştır.
- Müzik yaşamına ilkokulda türkü söyleyerek başlayan Ahmet Günday, ortaokulda mandolin ve bağlama çalarak, Askeri Hava Lisesi’nde Türk halk müziği korosu kurarak, müzik çalışmalarına devam etmiştir.
- İlk ustaları, köyünde saz çalan kişilerdi.
- Onları dinleyerek kulaktan dolma ezgilerle, Halk Müziğinin içine girmeye başlamıştır.
- Köyünde müzikle ilgilenen kişilerin hor görülmemesi, halkın beğeni ile baktığı insanlar olması, onu müziğe iten ve türkülerle bütünleştiren bir insan yapmıştır.
- Amatör müzik yaşamı 12 yıl sürmüştür.
- 1966 yılında İzmir Radyosu’nun sınavlarını kazanarak, Türk Halk Müziği sanatçısı olmuştur. Böylece profesyonel müzik yaşamı başlamıştır.
- Yurt içinde ve yurt dışında müzik çalışmaları olan Ahmet Günday, 8 kez yurt dışı konserlerine ve festivallerine katılmıştır.
- İngiltere, Langollen’de yapılan, “Folk Song” solo yarışmasında, dünyâ üçüncüsü olmuştur.
- Beş adet plak, üç adet de kaset çalışması yapmış ve Sicilya’nın “Altın Mabet” (Agrigento şehrinde) festivaline katılmıştır.
- Doksana yakın derleme çalışması olan Ahmet Günday, İzmir Belediye ve Tariş Korolarını çalıştırmış, sanat yaşamı boyunca yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, E.Ü.D.T.M.K.’da Türk Halk Müziği repertuar hocalığı yapmıştır.
- 1993 yılının, Mayıs ayında, T.R.T. İzmir Radyosu Türk Halk Müziği Koro Şefi olmuştur.
- Ahmet Günday’ın ilgili alanı, Semahlar ve Bozlaklar’dır. Özellikle, Semahlar üzerinde çok durmuş ve severek icra etmiştir.
Kaynak: turkuler.com