Enverî

Enverî

Enverî’nin hayâtı ve Klâsik Türk müziği eserlerine güfte olan şiirleri ile ilgili eserlerin; bütün bilgileri, sözleri, notası ve video yorumları.

Hayâtı

Doğum tarihi ve yeri hakkında kesin bilgiler olmayan Enverî, klâsik Türk edebiyatının, ümmî (okuma yazma bilmeyen) şâiridir.

Kasideleriyle tanınan şâir, Büyük Selçuklular döneminde yaşamıştır. Çok fazla beceresi bulunmakla berâber, en iyi bilinen özelliği, mürekkep yaparak satmasıdır. Ayrıca bir kaynağa göre de, Bit Pazarında, nakış işlemeleri satmıştır.

Kendisi, patlayıcı maddelere karşı, çok ilgilidir. Sultan Süleyman için, saray gösterileri ve ateşle, değişik gösteriler yapmıştır.

Enverî’nin, 1542 ya da 1543 yılında vefât ettiğini sanılmaktadır. Mezarının nerede olduğu da, bilinmemektedir. Şâir, hiç okuma ve yazma bilmemesine rağmen, şiirlerinde, çok akıcı bir uslub kullanmıştır.

Kendisi alaylı ve şakacı bir şâir ve divan şâiri olmak için, Arapça – Farsça tahsilinin gerekmediğinin kanıtıdır. Ayrıca, kaynaklara göre, iyi bir sanatkârdır. Şiirlerinde, ahiret kaygısı görülmemektedir. Şiirlerinde daha çok, beşeri aşkı dile getirmiştir. Gününü gün etme, düşüncesi vardır.

Divan şiirinin ince ayrıntılarını ve okuma – yazmayı bilmese de, usta şâirlerin sanat oyunları veyazım şekillerini, Enverî’de de görürüz. Coşkucu ve akıcı şiirler bırakmıştır.

XV. yüzyılın ortalarında yaşadığı anlaşılan Enverî, Fâtih Sultan Mehmed adına, bugün ortada olmayan, Teferrücname’sini yazmış, daha sonra da, veziriazam Mahmud Paşa’ya sunmak üzere, Düsturnamesini yazmıştır.

Müellifin Düsturnamesi, 3730 beyitten oluşan, mesnevi tarzında yazılmış bir, tarih eseridir.

Yetmiş yıl kadar önce, eser hakkında hiç bir bilgiye sâhip değilken, Mükrimin Halil Yınanç, Paris nüshasını bulup, neşrederek, ilim dünyâsına kazandırılmıştır.

Daha sonra yayınlanan Medhal eserinde ise, Paris nüshasının tanıtımını tâkiben, Enverî’nin katıldığı seferlerle ilgili beyitleri vermiş ve eserde anlatılan konular ve bunların kaynakları üzerinde durmuştur. Bu eserde, Selçuklulara Osmanlılara ve Aydınoğulları’na dair, önemli bilgilerde bulunmaktadır.
Kaynak: tr.wikipedia.org

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top