
İlkan San’ın hayâtı ve Klâsik Türk müziği eserlerine güfte olan şiirleri ile ilgili eserlerin; bütün bilgileri, sözleri, notası ve video yorumları.
Hayâtı
İlkan San, 1941 yılında, Malatya’da dünyâya geldi. Babası, eğitimci Mehmet Salih San’ın görevi nedeniyle, ilkokulu, Adıyaman’ın Besni İlçesinde, ortaokulu, Malatya’nın Akçadağ İlçesinde, lise öğrenimini, Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Ankara Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.
Şiir yazmaya, ortaokul yıllarında, Türkçe öğretmeninin özendirmesi ile başladı. İlk şiiri, 1961 yılında, Resimli Posta Gazetesi’nde yayınlandı. 1966 yılında, Ankara Halk Evleri Genel Merkezi’nde, ilk kez “desenli şiir sergisi” açtı.
Kamu ve özel sektörde çeşitli görevler de bulunduktan sonra, uzun yıllar TOBB Yayın Organı olan, İktisat Gazete’sinde köşe yazarlığı ve düzeltmenlik yaptı. Bazı gazete ve dergilerin, idari yönetmenliğiyle yazarlığını yaptı. Çizgi Ötesi Sevgi Gazetesi’nde, şiir sayfası hazırladı.
Yazı ve şiirleri; Çizgi Ötesi Sevgi, Yeni Adana, Yörem, Yeni Söke, Yeni Soluk, Yeşilyurt, Etkin Haber, Fethiye Gazetelerinde, Simav Anadolu, Bizim Ece, Gülpınar, Öner, Sevgi Yolu, Tarla, Yeni Defne, Atatürk Yolu, Çağdaş, Bulancak, Aksu, Erciyes, Türk Dili Ana Dili gibi dergilerde yayınlandı.
Şiirlerini, Çam Sakızı Çoban Armağanı (1965), S.O.S. (1969), Sizden Biri (1979), Dua’dan Beddua’ya (1999) adlı kitaplarda yayınladı. Hemen her konuya yer vermesine karşın, şiirlerinde sevdâ teması ağırlıktadır.
Şiirlerinden birçoğu bestelendi, 87’si çeşitli sanatçılarca yorumlanarak plak, kaset ve CD’leri yapıldı. Güftekarı olduğu 122 eser, T.R.T. repertuarına kabul edildi ayrıca, 327 eseri notalandı. İlkan San, bu nedenle, daha çok şarkı sözü yazarı olarak bilinir.
Milliyet Gazetesi tarafından, uzun yıllar düzenlenen “Yılın En Sevilen 10 Şarkısı” yarışmalarında, söz yazarı olarak 10 ödül, Kadıköy Belediyesi ile Kasdav Vakfı tarafından, her yıl düzenlenen, yılın beste ve güfte yarışmalarında da 5 ödül aldı. Ayrıca, sanatsal başarılarından ve etkinliklere katılımlarından dolayı, bir çok ödül ve onur sâhibidir.
Eğitimci ve şâir olan babasının yazdığı şiirlerden, annesinin, sayısız bildiği ve okuduğu türkülerden etkilenen İlkan San, Türk Sanat Müziği Sanatçısı olarak, 1972 – 1995 yılları arasında, ülkemizin çeşitli eğlence merkezlerinde ve Almanya’da sahneye çıkmış ve daha çok, sözlerini yazdığı yapıtları seslendirmiştir.
T.R.T. Ankara Radyosu, Polis Radyosu, Bodrum Radyo, Show Radyo, Radyo Ser (Gönülden Gönüle), Radyo Alem FM, Radyo Salihli, Radyo Birlik, T.R.T. FM, T.R.T. Türkiye’nin Sesi Radyosu (Alo Türkiye’nin Sesi), Dünyâ Radyo (Filiz’den Nağmeler) isimli radyolarda, T.R.T. 1 (Güfteden Besteye, Baki Kalan Bu Kubbede, Stüdyo T.R.T. FM, Ankara Rüzgarı, Kamera Sizde, Gönül Bahçemizden Nağmeler, Gece Başlarken), Flaş TV (Kurdela), Başkent TV (Günaydın Türkiye), Kanal A (Damlayan Mısralarla) isimli televizyonlarda söyleşilere katıldı.
Ayrıca, Azerbaycan’ın “Min Beş Yüz İlin Oğuz Şeri” ile “Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi”, “Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi”, “Türkiye Edebiyatçilar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi”, “Yunus’tan Bugüne Türk Şiiri” gibi, önemli ansiklopedilerde yer almıştır.
Müzik-Sen ve Müzik-Der mesleki örgütlerinin yönetim kurullarında görev alan, Mûsikî Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği üyesi olan sanatçı İlkan San, 2008 yılında vefât etmiştir.
Kaynak: ilkansan.com