Mustafa Töngemen

Mustafa Töngemen, 1947 yılında Bolu’nun Gerede ilçesinde dünyâya geldi. Şu an hayâtta olmayan terzi Muharrem Naci Bey ve Naciye Hanımın, üç erkek çocuğundan en küçüğüdür.

İlk ve orta okulu Gerede, liseyi Bolu’da okudu. İstanbul Eğitim Enstitüsü’nün Fen Grubu’nu 1967 yılında tamamlayıp, öğretmenliğe başladı.

11 yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı değişik orta öğretim okullarında matematik öğretmeni olarak çalıştı. 1978 yılında istifa etti ve özel dershanelerde çalışmaya başladı.

Mustafa Töngemen’in, bir kızı, bir oğlu ve üç torunu vardır. Aynı zamanda şair ve besteci olan Mustafa Töngemen, yazdığı 80’e yakın şiiri Türk sanat müziği türünde bestelenerek, T.R.T. repertuvarına alınmıştır. Bunlardan dokuzunun müziği de, kendisine aittir. Nihâvend makâmında bestelenen “Gel gönlümü yerden yere vurma güzel, gül dururken dikenleri derme güzel” mısralarından hatırlayacağınız şarkının sözleri, Mustafa Töngemen’e aittir.

Hem matematikçi hem de şair Mustafa Töngemen’in yayımlanan kitapları:

  1. Gönül Dergahından Sımsıcak 6 Merhaba (Şiir- 1992),
  2. Geceye açılan Gül (Şiir – 1995), Problem Problemler (2000- 2007),
  3. Tübitak Matematik Olimpiyatı Soru ve Çözümleri (2005 – 2006 – 2007) Kaynak: sinifogretmeniyiz.biz

201 yıllık problemi bir Türk çözdü

İtalyan matematikçi Gianfrancesco Malfatti’nin 1803 tarihli matematik problemini 201 yıl sonra Türkiye’den bir matematik öğretmeni çözdü. Emekli matematik öğretmeni Mustafa Töngemen’in 7 yıl uğraşarak bulduğu yanıtı, TÜBİTAK onayladı. Mustafa Töngemer problemin çözümünü şöyle anlattı:

“1993’te üç çember için 6 çember kullandım, 6 çemberi 9’a çıkardım. Uğraştım olmadı, sonra köşede bir çember çizdim. Bu çemberden yola çıkarak işlem yaptım ve o çember bana çözümü getirdi. Bir ağustos cuma günü yazlıktaki balkonda, saat 19:40’da kalemi elimden attım, “çözdüm” diye bağırdım.”

Çözümü 7 yıl sürdü

Mustafa Töngemen kimdir

36 yıllık matematik öğretmeni Mustafa Töngemen, 1993 yılında karşılaştığı ve bugüne kadar çözülemeyen Malfatti’nin geometri problemi ile 1996 yılında ilgilenmeye başladı. Malfatti problemini çözebilmek için 7 yıl boyunca uğraşan Töngemen, binlerce şekil çizdikten sonra çözüme ulaştı.

Töngemen’nin çözümü, problemin cetvel ve pergelle çizilebilirliğini kanıtlıyor. Töngemen, çözümü TÜBİTAK’a gönderdi ve kurum çözüme onay verdi. Emekli öğretmen şimdi çözümün uluslararası kurumlarca da onaylanmasını bekliyor. Kaynak: ntvmsnbc.com

Mustafa Töngemen’in yaşam öyküsü

Mustafa TÖNGEMEN'in Yaşam Öyküsü

Sâlih Bora

1956 yılında İstanbul’da dünyâya geldim. 2009 yılının Ağustos ayından itibaren tek başıma sâhibi ve yapımcısı olduğum sitemi (önceki ismiyle turksanatmuzigi.org), çocukluğumuzdan bugüne kadarki gelişimimizde, bizlere Türk sanat müziği ve Türk halk müziği eserleri ile çok güzel bir duygu ve sevgi yolu çizen sanatçılarımıza karşı kendimi borçlu hissettiğim için yapmaya başladım. Bu borcumu, sitemin kültür miraslarımızdan biri olan müziğimizin; tanıtılması ve hatırlatılmasına az da olsa katkı sağlayacağını umarak ödemeye çalışıyorum...

Bir yanıt yazın