Tolga Çandar

Ses, saz sanatçısı ve bestekâr Tolga Çandar, 1959 yılında Muğla’nın Milas ilçesinde dünyâya gelmiş, ilk, orta ve lise öğrenimini Milas’ta tamamladıktan sonra, O.D.T.Ü. Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü’nde öğrenim görmüş, tiyatro çalışmaları için O.D.T.Ü. Oyuncuları’na, halk müziği çalışmaları için de, Türk Halk Bilimleri Topluluğu’na devam etmiştir.

Üniversitenin üçüncü sınıfında iken, üç arkadaşı ile birlikte kurdukları “Çağdaş Türkü” topluluğu adı altında ilk albümleri olan, “Bekle Beni”yi yapmışlar ve bu albüm, Tolga Çandar’ın profesyonel müzik yaşamına adım atmasına zemin hazırlamış.

“Bekle Beni” albümünde olduğu gibi, yine Eftal Küçük ve Tolga Çandar bestelerinden oluşan “Delikanlıya” adlı bir albüm daha yapan topluluk, dağılmış ve bunun üzerine Çandar, müzik yolculuğuna yalnız devam etmiş.

Bir yandan beste çalışmalarına devam eden Çandar, diğer yandan da “Türküleri Ege’nin” adlı bir albüm hazırlamış, bu albümün gördüğü yoğun ilgi, Tolga Çandar’ın müzik yolculuğunda izleyeceği yolu da belirlemiş.

Müzik çalışmalarının yanı sıra çeşitli dergilerde yazılar da yazan Çandar, Felsefe, sosyoloji ve siyaset bilimi konularına ilgi duymaktadır. Çandar’ın en büyük tutkularından birisi de havacılıktır. 1977 yılında O.D.T.Ü. dokuz ay sürecek olan boykot sürecine girince, okulun geleceği konusundaki belirsizlik ortamında Çandar, Hava Harp Okulu sınavlarına girmiş.

Sınavları başarıyla tamamlamış ve İzmir Cumaovası meydanında (bugünkü Adnan Menderes havaalanı) T – 41 uçağı ile eğitim uçuşlarına katılmış, ancak uçuşları tamamlamadan, sekizinci sorti sonunda kamptan ayrılmış ve O.D.T.Ü.’ye geri dönmüş ancak, içindeki uçma isteği hiçbir zaman yok olmamıştır.

Çağdaş Türkü topluluğu ile yaptıkları “Bekle Beni” ve “Delikanlıya” adlı albümlerden sonra Çandar, sırasıyla; “Türküleri Ege’nin”, “Harman”, “Türküden Şarkıya”, “Sen Türkülerdesin”, “Kar Yangını”, “Türküleri Ege’nin 2”, “Sular Gibi”, “‘Türküleri Ege’nin 3” ve soprano Seza Kırgız ile birlikte seslendirdikleri “Aşikar” adlı albümlere imza atmıştır. Belgesel film müzikleri ve tiyatro müzikleri de yapan Tolga Çandar, evlidir ve Karya adında bir oğlu vardır.

Tolga Çandar türküleri

Çağdaş Türkü

“1980 askeri harekatının ardından, üniversiteler derin bir sessizliğe gömüldü. Entelektüel yaşama yön veren beyinler baskı altına alındı.

Sanat, edebiyat ve bilim çevrelerinin toplumla bağlaşımları kesildi. Sanatı sanat yapan en önemli şeylerden biri olan özgürlük ortamı yok edildi. Aydınlar cezaevlerine kapatıldılar. Dışarıda kalanlar ise korku içindeydiler. İnsanlar birbirlerine selam dahi vermeye çekiniyorlardı.

Böyle bir ortamda, aynı üniversitede okumakta olan Eftal Küçük’ün girişimiyle, Çağdaş Türkü topluluğunu kurduk.

Gitar, kemençe ve besteleriyle Eftal Küçük, solist, bağlama ve besteleriyle Tolga Çandar, piyanist Bahadır Suda ve bas gitarcı Erkan Oban’dan oluşan toplulukla, iki albüm hazırladık. “Bekle Beni” ve “Delikanlıya” adlı bu albümler tamamen kendi bestelerimizden oluşmaktadır.

Bizimkiyle aynı siyasal kaderi paylaşan ülkelerin müzisyenlerinin, yüz yüze kaldıkları yoz – yabancı kültür bombardımanına karşı geliştirdikleri bir akım olan “New Song Movement” akımından esinlenerek adımızı “Çağdaş Türkü” koyduk. Çünkü, biz de onlar gibi kendi geleneksel müzik birikimimizden hareketle ve çağdaş müzik standartlarını birlikte kullanarak, bugünün türküsünü yaratmayı amaçlıyorduk.

Alternatif siyasal projeleri olanların alternatif sanatsal projeleri de olmalıdır. Aksi taktirde yarım bir proje olmaktan öte gidemez. Bu amaçla oluşmuş olan Çağdaş Türkü projesi bugün de sürmektedir. Grubumuz fiziksel olarak dağılmış olabilir, ancak proje durmaz, sürer. “Bekle Beni” ve “Delikanlıya” adlı albümlerimiz, Kalan Müzik firması tarafından tek CD olarak dinleyiciye sunulmuştur.” Kaynak: tolgacandar.com

tolga çandar- sohbet (bakıpdurum, bakıpdurusun...)

Bir yanıt yazın