
Türk sanat müziği ses sanatçılarımızdan Perihan Altındağ Sözeri’nin; hayâtı, sitemde bulunan seslendirdiği eserlerin ayrıntılı bilgileri, sözleri, notaları ve video yorumları.
Hayâtı
Kızı, Leylâ Gündem’in anlatımına göre; ses sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri, 5 Mayıs 1925 tarihinde, Amasya’da dünyâya gelmiştir.
1939 yılında, henüz orta okul öğrencisi iken, Ankara Radyosunun açtığı sınavda, olağanüstü bir ses diye nitelendirilmiş ve çıkartılan özel izinle, kadrolu sanatçı yapılmıştır.
1945 yılında, Emin Sözeri ile evlenmiştir.
1949 yılında, İstanbul’da, kendi adıyla açılan ve içkisiz olarak hizmet veren, Perihan Salonu’nda, serbest çalışmalarına başlamıştır.
Aralıksız 35 yıl, o devrin, en popüler gazinoları olan; Tepebaşı, Küçükçiftlik Parkı ve Kristal gazinolarında, sayısız konserler vermiştir. Devam eden radyo çalışmalarıyla oluşan, zengin repertuvarındaki klasik eserleri, gazino repertuvarına yansıtan, ilk sanatçı olmuştur.

Sâdettin Kaynak, Lemî Atlı, Selahattin Pınar ve daha birçok bestecinin, çok sayıda eserini, ilk kez seslendirenlerden Perihan Altındağ Sözeri, Türk mûsikîsi’nin, çağdaş bestecilerinin eserlerine de, repertuvarında yer vermiştir.
Bestekar Münir Nurettin Selçuk ile, Osmanlı Padişahı 3. Selim‘in hayâtını yansıtan, “3. Selim’in Gözdesi” isimli filmde, rol alan sanatçı, Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi’nde çekilen, müzikâl bir filmde de rol almıştır.
Koyu bir Beşiktaş taraftarı olan Perihan Altındağ Sözeri, uzun yıllar, Kızılay’da da aktif olarak çalışmıştır. Sanat hayâtı boyunca, sayısız ödüller almış, 50. sanat yılı’nı kutladıktan sonra, serbest çalışma hayâtını noktalamıştır.
Türkiye’nin, onun sesiyle tanıdığı eserler arasında; “Yalnız bırakıp gitme bu akşam yine erken“, “Benzemez kimse sana“, “Bir nigah et“, “Leyla bir özge candır“, “Kırmızı gülün alı var“, “Sazlar çalınır Çamlıca’nın bahçelerinde“, “Aman avcı” ve “Estargon kalesi” gibi eserler bulunmaktadır.
Uzun yıllar, Kalamış’taki evinde yaşayan, iki çocuk ve iki torun sâhibi olan Perihan Altındağ Sözeri, 7 Nisan 2008 tarihinde, Erenköy’deki evinde vefât etmiştir.
Kızı Gündem, “Cumhuriyet aydınlanmasının, öncü sanatçılarından biri olan Sözeri, yaşamı boyunca, Cumhuriyet’e ve Atatürk ilkelerine bağlı kaldı.” ifâdesini kullanmıştır.
Kaynak: cnnturk.com