Bendir çalgısı

Bendir, klasik Türk müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir. Zilsiz büyük def, nakkare ve kudümle birlikte kullanılır.

Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde, daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir’e) özgü biçimidir.

Mağrip Arapçasından alınan bendir adı, Türkiye’de 1980’lerden sonra yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bendir’in Türkiye’de son dönemlerde kullanım alanı yaygınlaşmaya başlamış olup, Türk Tasavvuf Müziğinin yanında, Türk halk müziği’nde de kullanılan ritim aleti olmuştur.

Standart çapı 52 cm’dir. Ses kalitesi, bendirin kasnağına ve maddesine göre değişir. Plastikten veya deriden yapılır. Deriden yapılan bendirlerde, kasnaklardaki vidaları sıktıkça ses tonu değişir. Aynı zamanda çakmak veya kibrit yardımıyla deri 2 dakika kadar ısıtıldığı zaman, daha kaliteli ses elde edilir. Kaynak: tr.wikipedia.org

Def û deng - Tarık Aslan, Burcu Yankın, Fırat Alkış 2013

Sâlih Bora

1956 yılında İstanbul’da dünyâya geldim. 2009 yılının Ağustos ayından itibaren tek başıma sâhibi ve yapımcısı olduğum sitemi (önceki ismiyle turksanatmuzigi.org), çocukluğumuzdan bugüne kadarki gelişimimizde, bizlere Türk sanat müziği ve Türk halk müziği eserleri ile çok güzel bir duygu ve sevgi yolu çizen sanatçılarımıza karşı kendimi borçlu hissettiğim için yapmaya başladım. Bu borcumu, sitemin kültür miraslarımızdan biri olan müziğimizin; tanıtılması ve hatırlatılmasına az da olsa katkı sağlayacağını umarak ödemeye çalışıyorum...

Bir yanıt yazın