Ahmet Şefik Gürmeriç

Ahmet Şefik Gürmeriç, Balkanlar’da bugün Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan Cisr-i Mustafapaşa’da doğmuş olan Türk müzisyeni ve nazariyat öğretmenidir.

63 yaşında İstanbul’da vefat etmiştir. Diyarbekir’li Edip Efendi’nin torunu ve 1914’de Çanakkale’de şehit olan Ahmed Nedîm Efendi’nin oğludur.

Annesi, Rıfat Ağa’nın kızı İsmet Hanım’dır. Bir kız kardeşi vardır. Edirne’ye göçen ailesinin yanında, yetim olarak ve darlık içinde 1923 yılında Edirne Muallim Mektebi’ni bitirmiştir. 6 yıl Edirne Kurtuluş İlkokulu’nda mecbûrî hizmetini yapmıştır.

1929’da İstanbul Konservatuvarı’na girmiş, Leyla Saz‘ ın kızı Nezihe Hanım, Cemal Reşit Rey ve Ferdi von Statser’den piyano, Rey ve Manas’tan armoni öğrenmiş, Viyana ve Prag’a gitmiştir.

Osmanlıca ve Fransızca bilen Gürmeriç, piyasada çalışmış, piyano ile Türk Mûsikîsi çalmıştır. Tepebaşı Belediye ve Maksim gazinolarında revüler için mûsikî aranjmanları yapmıştır.

Ahmet Şefik Gürmeriç, 1949 yılında piyasayı bırakarak İstanbul Konservatuvarı’na Türk mûsikîsi nazariyatı öğretmeni olmuş ve Pek çok talebeye Arel nazariyatını öğretmek bakımından önemli hizmeti olmuştur. (Laika Karabey’in yerine nazariyat dersine getirilmiştir). 1961 yılında Konservatuvar’dan mezun talebesi olan Süheyla Gürmeriç’le evlenmiş, 1964 yılında İsmet adındaki kızı doğmuştur.

Basılmamış eserleri

  1. Makamlar, Usûller,
  2. Türk Mûsikîsi’nde Beste Analizleri,
  3. Armoni Notları,
  4. Türk Mûsikîsi Hayâtı ve Hâtıraları.

Bunların bir kısmı teksir edilmiştir. Son yılında T.R.T. Repertuar Kurulu’nda çalışmıştır. Bazı eserleri çok seslilendirilmiştir. Bazılarının güfteleri kendisine ait olmak üzere, 9 adet şarkısı vardır.
Kaynak: mebk12.meb.gov.tr

Bir yanıt yazın