Sâdi Hoşses

Sâdi Hoşses, 1908 yılında Halep’te dünyâya geldi. Üç aylıkken İstanbul’a geldi. Babasının görevi nedeniyle hiç durmaksızın bütün Anadolu’yu dolaştı. Babasının Alanya’da vefatı üzerine İstanbul’a yerleşti.

İstanbul’da Ameli Hayât Yisan Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. Hayâtını Radyo’da çalışarak ve ticaret yaparak kazandı. Hafız Burhan, Hafız Kemal ve Sâdettin Kaynak‘ın aralarında bulunduğu hafızlarla “mevlütan” lık ta yaptı. Musiki bilgisini kendi çabası ile geliştirdi.

1929 yılında güftesini kendisinin yazdığı :

Ela gözlüm sana billah can mı dayanır
Gülme a canım gamzene yürek mi dayanır
Kirpiklerin aşk okudur gözlerinde aşk okunur
Süzme a canım o gözlere nazar dokunur

Rast makâmında ve Türk aksağı usulünde besteleyerek, bestekârlık hayâtına başladı. Bestelerinde neo klasik dönemin şarkı formunu titizlikle uygulayan Sâdi Hoşses, zengin makam repertuarı ile musikimize çok kıymetli eserler armağan etmiştir.

Sâdi Hoşses besteleri

Şarkılarının çoğu günümüzde tazeliğini korumakta ve solistlerin repertuarını süslemektedir. İstanbul ve Ankara Radyosu’nda 30 yıl çalıştı. Ankara Radyosu’nda; ses sanatkârı, şef yardımcısı, koro şefi ve repertuar hocalığı yaptı.

1987 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Klasik Türk Müziği Korosu’nda koro şefliği yaptı. İzmir’de kendini çok sevdirdi. İzmir Karşıyaka Belediyesi tarafından büstü dikildi. Sâdi Hoşses, 3 Temmuz 1994 tarihinde İstanbul’da hayâta gözlerini yumdu ve İzmir Soğukkuyu Mezarlığına gömüldü.

Sâdi Hoşses’in, sanat hayâtı ile ilgili olarak Avni Anıl‘la sohbeti:

Bir Besteci-Sadi Hoşses

Bir yanıt yazın