Yılmaz Yüksel

Yılmaz Yüksel anlatıyor

5 Nisan 1937 İskilip doğumluyum. İlkokulu İskilip’te okudum. Müziğe olan ilgim de ilkokul sıralarında başlamıştır. Annem çok güzel sesli bir hanımdı. Güzel ilahiler söyler, bana da öğretirdi. Ben de büyük bir zevkle okurdum.

Annem benim okuyuşumdan fazlasıyla etkilenir ve çoğu zaman ağlardı. İlk musiki eğitimimi rahmetli annemden aldım diyebilirim. Daha sonraki yıllarda babamın arzusu üzerine Ankara’ya yerleştik. Musikiye ve özellikle uda karşı çok büyük ilgim ve sevgim vardı.

Kendi işimi kurup, biraz para kazanmaya başlayınca, ilk udumu 1952 yılında Ankara’nın meşhur İtfaiye Meydanı’ndan 30 liraya satın aldığımı hatırlıyorum. Artık musiki ile daha yoğun bir şekilde iç içeydim. Ankara Yenimahalle’de yıllarca süren çok ciddi müzik çalışmalarımız olmuştur. Bu arada rahmetli Fahri Kopuz‘dan ders alma olanağı bulmuştum. Zamanla bir çok radyo sanatçısı ve müzisyen dostlarım oldu. O tarihlerde Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Ahmet Hatipoğlu‘ ile tanışma mutluluğuna eriştim.

Yılmaz Yüksel hayâtı

Onun teşvikiyle İsmail Baha Sürelsan‘ın topluluğuna katıldım. Müzik çalışmalarım çok kıymetli hocalar ve sanatkarlar arasında sürdü gitti. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyorum. 1966 Yılında açılan çok önemli bir sınavda en yüksek puanı alarak T.R.T.’ye katıldım.

Benim o yıllarda bestelediğim, sözleri Ahmet Aymutlu’ya ait “Gönlüme gir doğ güneşim” adlı şarkı çok sevilmiş ve bestekar olarak adımın duyulmasına yol açmıştır.

1973 Yılında İzmir’e yerleştik. Aynı yıl Türkiye’nin en önemli bestekârlarının katıldığı bir yarışmada sözleri Fâruk Nafiz Çamlıbel‘e ait “Yanacak şule arar her gece divane gönül” adlı bestemle ilk on’a kalmak, benim için büyük bir teşvik olmuştur. Çünkü gerçekten çok önemli bir yarışma idi. Ben de o günden sonra beste çalışmalarıma daha bir şevkle sarıldım diyebilirim.

Evliyim ve üç oğlum var. Bunlardan; Tuncay Yüksel, T.R.T. İzmir radyosunda ud sanatçısı, Sürelsan Yüksel ise, Elazığ Radyosunda tanbur sanatçısı olarak görev yapıyor. Diğer oğlumuz, peyzaj mimarlığını seçti.

Yılmaz Yüksel kimdir

Yaptığım bestelerin bir çoğunun sözleri bana aittir. Yüz üç tane bestem var. Bunlardan yetmiş kadarı T.R.T. repertuarındadır. T.R.T.’de iki yıl Türk Sanat Müziği Müdürlüğü görevini yürüttüm. 1998 yılında günüm dolmadan, kendi isteğimle emekliye ayrıldım. Kaynak: okumaca.blogcu.com

NOT: Yılmaz Yüksel 8 Ağustos 2021 tarihinde vefat etmiştir.

Yılmaz Yüksel belgeseli

TRT Nağme Gönül Ustalarımız Programı Yılmaz Yüksel Röportajı

Bir yanıt yazın