Erol Parlak

Prof. Dr. Erol Parlak, 1964 yılında, Ağrı – Eleşkirt’te dünyâya geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1982 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet konservatuarı’na girdi. 1985 – 1986 öğretim yılında, öğrenimini tamamladıktan sonra, aynı kurumda dört yıl süreyle öğretim görevlisi olarak çalıştı.

İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, 1987 yılında başladığı Yüksek Lisans eğitimini, 1990 yılında “Bozlaklar” konulu tezi ile tamamladı. 1988 yılında, T.R.T. İstanbul Radyosu’na sınavla, “yetişmiş sanatçı” olarak girdi. On yıl sürdürdüğü bu görevinden, 1998 yılında istifa ederek ayrıldı.

İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, 1992 yılında başlamaya hak kazandığı, “sanatta Yeterlik (sanat doktorası)” eğitimini, 1998 yılında, “Türkiye’de El İle (Tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri” adlı tez çalışması ile tamamladı.

Erol Parlak, yaklâşık on yıl boyunca Anadolu’nun çeşitli yörelerinde, özellikle “bağlama çalış teknikleri, saz ve ses tavırları” konusunda araştırma ve incelemeler yaptı.

Erol Parlak türküleri

1000’e yakın halk ezgisi derlemiş ve 1995 yılında, Ârif Sağ ve Erdal Erzincan ile birlikte, bağlama üçlüsü oluşturarak, dünyânın çeşitli yerlerinde konserler vermiştir.

1996 yılında, Alman cumhurbaşkanı Roman Herzog himayesinde, Köln Filarmoni Orkestrası eşliğinde, Köln Filarmoni salonunda, daha sonra da, Berlin ve Strazburg flarmoni salonlarında verilen ve büyük ilgi gören konserler bunlardan bazılarıdır.

Aynı dönemde, Erdal Erzincan’la ikili olarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, “mızraplı sazlar festivali” kapsamında, Hollanda ve Belçika’da sahne almış, 10 haziran 2003 de, Fransa Amiens ulusal sahnede, 12 haziran 2003 te, dünyânın en önemli etnik müzik konser salonlarından olan Paris “Theatre de la Ville”de bir solo konser vermiştir.

1990’lı yıllardan itibaren, başta Avrupa olmak üzere, dünyânın çeşitli yerlerinde, gerek özel okullar, gerekse resmi üniversite, akademi ve konservatuarlarda, halen devam etmekte olan çok sayıda konser, konferans, seminer ve workshop gibi etkinliklere katılmıştır.

Erol Parlak kimdir

2000 yılı başlarında öğrencileriyle oluşturduğu, “Erol Parlak Bağlama Beşlisi” ile, Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konser vermiş, TV ve radyo programına katılmıştır. 2004 yılında, grubun “Eşik” adlı albüm çalışması yayımlanmıştır. 2006 yılında, Müzikoloji Bölümüne Yardımcı Doçent olarak atanmış, 2008 yılında, “Doçent” ünvanını almıştır. Halen İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, ses eğitimi bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.

Ârif Sağ ve Erdal Erzincan‘la ve bağlama beşlisi ile birer adet, üç adet sözlü, bir adet solo enstrümantal olmak üzere, altı albümü bulunmaktadır. Erol Parlak’ın “Türkiye’de El İle (tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri” adlı kitabı, 2000 yılında T.C. Kültür Bakanlığı, “Şelpe Tekniği Metodu 1” adlı kitabı, 2001 yılında Ekin Yayımları ve “Şelpe Tekniği Metodu 2” adlı kitabı, 2004 yılında Alfa yayımları tarafından yayımlanmıştır.

Erol Parlak, çalışmalarında hep Anadolu’nun kültürel zenginliğini vurgulamış, insanı evrensel bir olgu olarak temel alan ve kültürel çeşitlilikleri ifade etmeye yönelik bir tutum sergilemiştir.

Bugün ulusal ve uluslararası bir çok projede yer alan ve aynı doğrultuda üreten bir sanatçı olarak, Anadolu ruhunu ve kültür zenginliğini yorulmadan, usanmadan dünyâ insanlarına aktarmaya devam etmektedir.

Prof. Dr. Erol Parlak, Londra’daki çalışmasını anlatıyor

Özel Röportaj - Erol Parlak - 25 Temmuz 2016
“Anadolu Toprakları Zengin Bir Ses ve Söz Hazinesine Sahip”

Bir yanıt yazın