Viyolonsel sanatçısı Uğur Işık, 1964 yılında İstanbul’da dünyâya gelmiş, müziğe 7 yaşında mandolin çalarak başlamıştır. 10 yaşındayken Radife Erten yönetimindeki Beşiktaş Musîki Cemiyeti’ne katılmış, 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musîkisi Devlet Konservatuarı’na girene kadar bu cemiyette ud çalmaya devam etmiştir.
Konservatuarda ud eğitimini Ömer Şatıroğlu‘ndan, viyolonsel eğitimini Hüsnü Özenen, Nejat Tekebaş ve Zafer Köke’den almıştır. 1985 – 1995 yılları arasında aynı konservatuarda Öğretim Görevlisi olarak çalışmış, 1985 yılında T.R.T.’nin açmış olduğu Yetişmiş Saz Sanatçısı imtihanını kazanarak, İstanbul Radyosu’nda Viyolonsel Sanatçısı olarak göreve başlamıştır.
Viyolonsel’in yanı sıra ud ve bas kemençe de çalan Işık, 1992 yılında Klasik Türk Müziği icra eden Bosphorus adlı guruba katılmıştır. İçinde farklı ülkelerden müzisyenlerin de bulunduğu Anadolu Feneri, Sarband, Minsterels Era, Seyir, İnce Saz ve çeşitli guruplarla, dünyânın bir çok ülkesinde konserler vermiş, seminerlere katılmış, film ve belgesel müzikleri ile CD çalışmalarında yer almıştır.
Tarihçi yazar Murat Bardakçı’nın “Son Osmanlılar” belgeselinin, “Tarihin Arka Odası” programının, Bloomberg’de yayınlanan “İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz” programlarının ve Habertürk TV ve A Haber kanalının tüm tanıtım, jenerik ve fon müziklerini, Hakan Şahin’in Kanada yapımı “Snow” filminin ve T.R.T. tarafından çekilen 14 bölümlük “Tuna Belgeseli”nin müziklerini hazırlamıştır.
2005 yılında çıkardığı ilk solo albümü, “Cello Unveils Anatolian Spirit”de, klasik Batı müziğinde yoğunlukla kullanılan çello sazının, geleneksel icrasının dışında kendi tekniklerini kullanarak, Anadolu’da yaşayan farklı kültürlerin müziklerinden örnekler vermiştir.
İlk solo konserlerini, 2007 Mart ayında Turkey Now festivali çerçevesinde, Hollanda’nın Rotterdam ve Amsterdam şehirlerinde gerçekleştirmiştir.
Belçika’nın Antwerpen ve Hollanda’nın Den Haag şehirlerinde birer konser vermiş, Dini müziklerden örneklerin yer aldığı ikinci CD’si, “Cello Invocations”ı 2008 yılında çıkarmıştır.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, tamamı ilk defa kaydedilen 259 eserlik Darü’l-Elhan Külliyatı’nın müzik yönetmenliğini yapmıştır.
2009 yılında başlayıp, 2012 yılında hayâta geçirilen, “Alaturka Records”u kurmuş, 2013 yılında Alaturka Records Projesi ile, Itrî Klasik Türk Musıkisi Ödülleri Yılın Türk Musıkisi Projesi ödülünü almıştır.
Kaynak: alaturkarecords.com