Sakîl usûlü

Sakîl usûlü 48 zamanlıdır. Başta bir 4 zaman, sonra bir 6 zaman, yine bir 4 zaman, sonra üç tane 6 zaman ve nihayet dört tane 4 zamandan veya başka bir deyişle; başta bir Sofyân, sonra bir Yürük Semâi, yine bir Sofyân, sonra üç tane Yürük Semâi ve nihayet dört tane Sofyân’dan yapılmıştır. (4 + 6 + 4 + 6 + 6 + 6 + 4 + 4 + 4 + 4 = 48).

48/4’lük ikinici ve 48/2’lik mertebeleri kullanılmıştır. 48/4’lük ikinci mertebeye Sakil, 48/2’lik Ağır mertebeye de Ağır Sâkil adı verilir.

Sakîl usûlü; Peşrev, kâr, beste gibi büyük formalar da kullanılmıştır. Bu usûlle ölçülmüş bestelerde, zeminhane 1 usûl, miyanhâne 1 usûl olmak üzere, bütün bestenin tümü 2 usûldür. Her mısra da 1 usûl ile ölçülür.

Usûl eskiden daha sade vurulurdu. Sonraları bazı kısımlar velvelendirilmiştir.Bugün bu velveleli şekli kullanılmaktadır. Kaynak: eksd.org.tr

Turan Mamay, usûlün vuruluşunu gösteriyor:

211 Nim Sakil Usülü

Sâlih Bora

1956 yılında İstanbul’da dünyâya geldim. 2009 yılının Ağustos ayından itibaren tek başıma sâhibi ve yapımcısı olduğum sitemi (önceki ismiyle turksanatmuzigi.org), çocukluğumuzdan bugüne kadarki gelişimimizde, bizlere Türk sanat müziği ve Türk halk müziği eserleri ile çok güzel bir duygu ve sevgi yolu çizen sanatçılarımıza karşı kendimi borçlu hissettiğim için yapmaya başladım. Bu borcumu, sitemin kültür miraslarımızdan biri olan müziğimizin; tanıtılması ve hatırlatılmasına az da olsa katkı sağlayacağını umarak ödemeye çalışıyorum...

Bir yanıt yazın