Tanburacı Osman Pehlivan

Tanburacı Osman Pehlivan

Türk halk müziği kaynak kişilerimizden ve Türk sanat müziği bestekârlarımızdan, Tanburacı Osman Pehlivan; hayâtı, sitemde bulunan ilgili eserlerin bütün bilgileri, sözleri, notaları ve video yorumları.

Hayâtı

Türk halk müziği’nin, önemli kaynak kişilerinden biri olan Tanburacı Osman Pehlivan, 1847 yılında, Tırnova’da dünyâya gelmiştir.

Balkan Savaşı sırasında, âilesiyle birlikte İstanbul’a yerleşmiş, müziği ilk kez babasından dinlemiş ve çocuk yaşta, saz çalmaya başlamıştır.

Gençliğinde, pehlivanlığa merak sarmış, çağının en iyi ağır sıklet güreşçilerinden biri olmuş ve “Pehlivan” adıyla nâm salmıştır.

Çok renkli bir kişiliği ve sazında da çok usta olmasının yanında, bir çok başka işle de uğraşmıştır.

Sazı ve sohbetiyle aranan, sevilen biri olarak yaşamıştır. Boğazına çok düşkün olması, ayrıca bilinen bir yönüdür.

Çeşitli mekânlarda, radyoda ve plaklarda, çalıp söylemiş olup, bilhassa, ulu önder Atatürk tarafindan, çeşitli defalar köşke dâvet edilmis ve orada da çalıp söylemiştir. Sarı Zeybek adlı türküsünü çalarken, Atatürk, bu zeybek oyununu oynamıştır.

Tanburacı Osman Pehlivan kimdir

Zengin müziğimizi, hem sazıyla hem de sesiyle icrâ eden önemli bir sanatçıdır. Kendisi Rumelili olan Osman Pehlivan, tanburasıyla; zeybek, bengi, Konya kâşık havası gibi, türü yöre özellikleriyle, plaklara çalmış ve okumuştur.

Osman Pehlivanın, kaynaklık ettiği bazı türküler şunlardır: Sarı zeybek, Pınarın başına yağmaz mı dolu, Bulut gelir seher ile, İhtiyatlar silah çatmış, Ata binesim geldi, Kahvenin önünden gelir geçersin.

Türkülerin tamamı, Muzaffer Sarısözen tarafından, derlenerek notaya alınmış ve halk müziği repertuarımıza kazandırılmıştır.

Tanburacı Osman Pehlivan, 1942 yılında vefât etmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top