
Türk sanat müziği bestekârlarımızdan Abdülhalim Ağa; hayâtı, sitemde bulunan eserlerinin bütün bilgileri, sözleri, notaları ve video yorumları.
Hayâtı
Abdülhalim Ağa’nın, 1708 yılında, İstanbul’da dünyâya geldiği tahmin edilmektedir. Genç yaşında Enderun’a alınarak, “Lale Devri”nin zevk ve sanat anlayışının egemen olduğu yıllarda olgunlaşmıştır.
Enderun’da başarılı bir öğrenci olduğu, düzenli bir şekilde terfi ettiği ve “Çavuşluk” rütbesine kadar yükseldiği, bazı belgelerden anlaşılıyor. Bu sanattaki istidat ve başarısını, yaşadığı sürece kabul ettirmiş, çevresinden itibar görmüş, padişahın güven ve ilgisini kazanarak, Sultan III. Selim‘e musahib olmuştur.
Saz ve söz eserlerinde, aynı başarıyı gösteren, bıraktığı eserlere bakılarak, üzerinde durulması gereken bir bestekarımızdır.
Eski kayıtlarda, bir hayli eserinden söz edilirse de, günümüze, on yedi parça eseri gelebilmiştir. Bunlardan çoğu, büyük formlarda bestelenmiştir. Özellikle, Şivenüma makâmından yapmış olduğu beste, ağır ve yürük semailer, bu makâmın seyir ve hareketini göstermesi bakımından güzel eserlerdir.
Sultani Irak faslını, Küçük Mehmed Ağa ile birlikte bestelemiştir. Suzidil makâmını, Abdülhalim Ağa’nın, bulup kullandığı ileri sürülür. Eserlerinde, sağlam bir beste tekniği, klâsik geleneklere bağlılık, ritm ve melodide uygunluk, ustalıklı bir denge görülür.
En tanınmış eseri, hicaz makâmından bestelediği, Olmada dilber rubide gamze-i cadusuna mısraı ile başlayan eseridir.
Abdülhalim Ağa’nın, sözlü eserlerinden başka, saz eseri olarak elimizde suzidil makâmından peşrev ve saz semaisi ile buselik makâmındaki bir saz semâîsi bulunuyor.
Mezarı bilinmeyen sanatkâr, 1789 yılında vefât etmiştir.
Kaynak: eksd.org.tr