Lâvtacı Haralambos’un oğlu olan Yorgo Bacanos, 21 Eylül 1900 tarihinda Silivri’de dünyâya gelmiş ve birçok üyesi müzisyen olan bir aile ortamında yetişmiştir. Keman ve kemençe sanatçısı Aleko Bacanos erkek kardeşi, kemençeci Anastas ise dayısıdır.
Kemençeci Sotiri ve Paraşko Leondaridis ile de kardeş çocuklarıdır. Büyük babası Leondi Efendi kemençe, dedesi Ligori Efendi de kanun çalıyordu.
Yorgo Bacanos, St. Benoit Lisesi’ndeki öğrenimini, musiki hevesiyle yarıda bırakmış, babasından aldığı ud ve lâvta dersleriyle musikiye başlamıştır.
Önce babasından, sonra udi Kirkor ve Karnik Garmiyan Efendiler’den, nota ve usül, Büyük Sinanyan’dan da batı musikisi türünde piyano dersleri almıştır.
On iki yaşında, Taksim’deki Eftalipos Gazinosu’nda, uduyla fasıllara katılarak, musiki dünyâsına girmiş ve kısa süre içinde tanınmış bir udi olmuş, 1927 yılında Büyük Postane’nin üstünde Türk Telsiz Telefon Şirketi’nce açılan ilk radyo yayınlarına katılmıştır.
1977 yılına kadar elli yıl, İstanbul Radyosu’nda ud çalan Yorgo Bacanos, Mesud Cemil‘in yönettiği klasik koro’ya alınmış, 1928 yılında, kardeşi Aleko Bacanos ve Kanuni Ahmet Yatman ile birlikte, Hafız Kemal ve Sâdettin Kaynak‘a eşlik etmek üzere, Berlin’e gidip plaklar doldurmuştur.
1929 yılında, Sadi Işılay‘ın karısı, Deniz Kızı Eftalya‘ya eşlik etmek üzere Paris’e gitmiştir. Plaklara doldurduğu; Nihavend, Hüseyni, Rast ve Hüzzam taksimleri o yılların ürünüdür.
Mısır ve Kıbrıs’ta da konserlere katılmış, ünlü muganniye Ümmü Gülsüm’ün hayranlığını kazanmıştır. Yorgo Bacanos, 1946 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’ne girmiş, 1953 yılından 1967 yılına kadar, Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İcra Heyeti’nin Şan Sineması konserlerine katılmıştır.
Derya Türkan anlatıyor:
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a sanatçımızın 24 Şubatta anılması için ricada bulundum. O da tamam hocam dedi. İnşallah bu uyarım üzerine Silivri’li hemşehrileri sanatçıyı hatırlamıştır.