Ergun Evren

Hayâtı

Ergun Evren, 1936 yılında dünyâya gelmiştir.

İlk kez 1950 yıllarında Varlık, Türk Dili, Yeditepe gibi dergilerde şiirleriyle tanındı.

Aynı yıllarda güneydeki bölgesel gazetelerde yazıları yayımlanırken, İstanbul gazetelerinin de temsilciliklerini yaptı.

Daha Lise öğrenimi yıllarında (1952) bir şiiri yüzünden, Mersin’e gelen Nurullah Ataç’la yakınlığı, Ankara’da Türk Dil Kurumu Dergisi’nde ölünceye kadar hiç ayrılmadan sürdü.

1955 – 1956 yıllarında, Ankara Radyosu Çocuk Saati’ne katılmasıyla da, Tahsin Temren, Mahir Canova gibi Türkiye’nin önemli otoritelerinden; Oyunculuk, Oyun Yazarlığı, diksiyon, Yönetmenlik ve Mikrofonda Konuşma öğrenimi görmeye başladı.

Ergun Evren hayâtı

1964 – 1965 yıllarının başında, T.R.T.’ye girmesiyle birlikte, önceki öğreticilere; Nurettin Sevin, Suat Taşer, Refik Ahmet Sevengil, Turgut Özakman, Mahmut Tali Öngören gibi kişiler eklendi.

Bu isimlerle; diksiyon, oyun yazma, müzikli çocuk oyunu ve toplum önünde konuşma konularında bilgi ve görgüsünü artıran çalışmalarda bulundu.

Bu dönemde, Turgut Özakman‘ın özellikle verdiği bir ödev sonucu, Türkiye Radyoları’nda, ilk “Müzikli Oyun” yazma onurunu elde etti.

Türkçe’ye gösterdiği özen ve toplumsal konumu gereği, Türkiye’nin en ünlü Estetik Profesörü Suud Kemal Yetkin ve Atatürk Devrimleri’nin ünlü hatibi, Hamdullah Suphi Tanrıöver’le de kısa sürelerle çalışma olanağı buldu.

Bir süre gördüğü, Hukuk öğrenimi sırasında da, devrin ünlü hukukçularıyla, önemli davalar nedeniyle birlikte olarak, küçük etkinliklerde yer almak mutluluğunu elde etti.

Ergun Evren kimdir

Daha ileriki yıllarda, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğrenciliği sırasında, Prof. Suat Sinanoğlu, Prof. Samim Sinanoğlu, Prof. İrfan Şahinbaş, Prof. Bedrettin Tuncel’in bir yandan öğrencisi olurken, bir yandan da, T.R.T. ve Basın Mensubu olarak Türk Dil Kurumu’nda uzun yıllar birlikte çalıştı.

Yine öğrencilik yıllarında, Orhan Boran ve Halit Kıvanç’la Devlet Protokol’lü önemli gecelerin ve etkinliklerin sunuculuklarını üstlenirken, film seslendirme (dublaj) yanında, önemli günlerin büyük mitinglerinde (Anıtkabir, Kızılay..) konuşmalar yaptı.

Kırk yıla yakın, çeşitli bölümlerinde hizmet verdiği T.R.T. de, bir çok ilklerin yazarı olduğu gibi, sayısız çocuk ve büyük oyunlarında oynamıştır.

25 yıl hiç aksatmadan T.R.T. de Merhaba adında bir söyleşi ve Şiirimizde adında da bir şiir programı yaparak, Türkiye’nin bir çoğu şimdi hayâtta olmayan ünlülerini, yaşam öyküleriyle T.R.T. diskoteğine armağan etti.

Bu arada, T.R.T. denetçisiyken özel bir istekle, zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın Basın Danışmanlığı görevini yaptı.

2001 yılında T.R.T. den emekli olan Ergun Evren, Şiir, Deneme, Öykü, Oyun ve Müzikli Oyun, Söyleşi, Radyo Notları konusunda yapıtlar verdi.

Ergun Evren, 1966 yılında İzmir Radyosu’nda, 1968 yılında da Türkiye’nin ilk Bölge Radyosu olarak kurulan Çukurova Radyosu’nun yapılanmasında kurucu müdürü olarak görev aldı. Aynı dönemlerde, sınavlarını yaparak, bir çoğu bu gün ünlü öğrenciler yetiştirdi.

Bir yanıt yazın