Hüseynî makâmı, eserleri ve notaları

Hüseynî makâmı özellikleri

  • Durak perdesi: Dügah (Lâ) perdesidir.
  • Dizisi: Makâm, yerinde hüseyni beşlisine, hüseyni’de uşşak dörtlüsünün eklenmesi ile meydana gelmiştir.
  • Donanımı: Si koma bemolü ve fa bakiye diyezi alır.
  • Güçlüsü: Hüseyni beşlisi ile uşşak dörtlüsünün ek yerindeki hüseyni (mi) perdesidir.
  • Yeden perdesi: Rast (sol) perdesidir.

Makâmın seyri

İnici – çıkıcı seyre sahip olan makâmın seyrine, genellikle güçlü perdesi civarından başlanır. Özellikle hüseyni perdesi etrafında asma kararlar yapılarak dizinin alt tarafında bulunan hüseyni beşlisinin sesleri verilir. Güçlü Hüseynî perdesinde kalış gösterildikten sonra, yukarıdaki uşşak dörtlüsünün seslerine geçilir.

Çıkarken evç perdesi (Fa Diyez) kullanılır. İnerken bu perde acem olarak kullanılır. Tekrar Hüseynî perdesinde asma karar verilir ve hüseyni beşlisi seslerine geçilir. Bu beşli içerisinde dolaşılır ve çarigah (do) perdesinde asma karar verilerek, dügah perdesinde karar verilir.

Makâmın tanıtım videosu

Türk Musikisi Dersleri... Ders:15... Basit Makamlar:Dini makamlardan Hüseyni Makamı

Sâlih Bora

1956 yılında İstanbul’da dünyâya geldim. 2009 yılının Ağustos ayından itibaren tek başıma sâhibi ve yapımcısı olduğum sitemi (önceki ismiyle turksanatmuzigi.org), çocukluğumuzdan bugüne kadarki gelişimimizde, bizlere Türk sanat müziği ve Türk halk müziği eserleri ile çok güzel bir duygu ve sevgi yolu çizen sanatçılarımıza karşı kendimi borçlu hissettiğim için yapmaya başladım. Bu borcumu, sitemin kültür miraslarımızdan biri olan müziğimizin; tanıtılması ve hatırlatılmasına az da olsa katkı sağlayacağını umarak ödemeye çalışıyorum...

Bir yanıt yazın