
Türk sanat müziği bestekârlarımızdan Hüseyin Erbay; hayâtı, besteleri, sitemde bulunan şarkılarının bütün bilgileri, sözleri, notaları ve video yorumları.
Hayâtı
Hüseyin Erbay, 15 Temmuz 1948 tarihinde, Sivrihisar’ın, Sadıkbağı köyünde dünyâya geldi. İlkokulu köyünde bitirdi.
1963 yılında girdiği Astsubay okulunu, 1965 yılında bitirerek, Personel Astsubay olarak orduya katıldı.
1965 – 1971 yılları arasında, Ankara’da, Genel Kurmay Başkanlığı’nda,
1971 – 1975 yılları arasında, Erzurum Merkez Komutanlığı 1. Ks. Amirliğinde,
1975 – 1983 yılları arasında, Porsuk ve Eskişehir As. Şb.leri 1.Ks. Amirliklerinde görev yaptı.
1983 yılında, Kilis As. Şb. Başkanlığı 1. Ks. Amirliğine atandı.
1985 yılında, buradan emekli olarak, Astsubaylık hayâtına vedâ edip, kendini tamamen Türk sanat müziği ve öğrencilerine adayarak, bu alandaki çalışmalarını, daha da yoğunlaştırdı.
Mûsikiye, özellikle Türk sanat müziğine olan sevgisi, daha çocukken, köyde tomurcuklanan Hüseyin Erbay, ilk bilinçli musîkî çalışmalarına, 1965 yılında, Ankara’daki memuriyetiyle birlikte başladı.
Bir yanda, çalışma hayâtını sürdürürken, diğer yandan da, müzikteki yeteneğini ve güzel sesini geliştirmek için, Ankara Mûsikî Derneği’nin çalışmalarına katıldı. 1971 Yılına kadarki, bu eğitim süresince, Nevzat Sümer, Ali Rızâ Köprülüleroğlu, Mustafa Besen, Nevzat Güyer, Çinuçen Tanrıkorur, Necâti Çağman gibi, birbirinden değerli hocalardan ders aldı.
Ayrıca, Metin Everes, Yılmaz Pakalınlar, Yılmaz Yüksel gibi, hocalardan faydalandı. Bu arada, gecesini gündüzüne katarak, sistemli ve disiplinli bir şekilde hep çalıştı, sordu, soruşturdu, araştırdı ve kendini geliştirdi.
1971 yılında, Erzurum’a tayin olunca, ilk işi, Erzurum Halk Eğitim Merkezi, Türk Sanat Müziği korosu’nu kurmak oldu. Bu koroyu, 4 yıl boyunca çalıştırıp, yönetti.
Korosu ile, Erzurum ili ve ilçelerine, bir çok konserler verdi ve radyo programları yaptı. Başarılı ses ve saz sanatçıları yetiştirdi.
1975 yılında, Eskişehir’e tayin oldu. Hemen, Halk Eğitim Merkezi, TSM Korosunu kurarak, çalışmalarına başladı.
1983 yılında, 1,5 yıl kadar görev yaptığı Kilis’te de, Halk Eğitim Merkezi, TSM Korosunu kurdu, çalıştırdı, yönetti ve çeşitli konserler verdi.
1994 – 1997 yılları arasında, Eskişehir Halk Eğitim Merkezi, TSM Korosu ile birlikte, İnegöl Mûsikî Derneği, TSM Korosunu da çalıştırdı, İnegöl’de koronun yanı sıra, ud dersleri de verdi.
Ayrıca, 65 kişiden oluşan, bir çocuk korosu kurdu. Hüseyin Erbay, bugüne kadar çalıştırdığı tüm korolarda, çok başarılı olmuş ve birbirinden değerli bir çok ses ve saz sanatçısı, bestekâr, hoca ve şef yetiştirmiş bir hocadır.
Bugün, T.R.T. radyolarında, Devlet Türk Müziği korolarında, Devlet konservatuarlarında, 100 e yakın öğrencisi bulunmaktadır. Birçok öğrencisi gerek T.R.T.’nin açtığı, gerekse ciddi şekilde organize edilen, bir çok ses yarışmalarında, dereceye girerek başarılı olmuşlardır.
Bir çok ud sanatçısı yetiştirmiş, Türk Müziği sempozyumlarına, katılmış ve bu toplantılarda, her zaman, Anadolu’da faaliyet gösteren, amatör koroların, sorunlarını dile getirmiş ve onların mûsikîmizdeki önemini vurgulamıştır.
Yeni başlayan bir çok şair ve bestekâra, elinden geldiği kadar yardımcı olmuştur. Özellikle Eskişehir Korosu ile, 34 yıl boyunca, gerek Eskişehir’de gerekse civar il ve ilçelerde, çok kaliteli sanatsal ve nezih konserler vermiştir.
Bu konserlerine, birbirinden ünlü ve değerli ses – saz sanatçıları ve bestekârları, bazen de şairleri konuk etmiştir. Korosu ve solistleri ile, iki kez yurt dışına (Makedonya ve Belçika) çıkarak konserler vermiş, sesini yurt dışında da duyurmuştur,
1983 yılından bu yana, korosu ve solistleri ile, bir çok T.R.T. Radyo ve TV programları yapmıştır. “Ben çağımın müzik hocası, çağımın koro sefi ve çağımın bestekârıyım” diyen, Hüseyin Erbay, hoca ve şef olarak, çok başarılı olmuş ve kendini, istisnasız Türk Müziği Dünyâsına kabul ettirmiş nadir kişilerden biridir.
Hoca ve şef olarak, başarılı olduğu kadar, bestekâr olarak da, gerek müzik dünyâsında ve gerekse Türkiye çapında, haklı bir üne kavuşmuştur.
Romantik, akıcı, güncellikle sanatı kaynaştıran, ritmik, kendine has besteleri ile, sanatseverlerin gönüllerinde taht kurmuştur. Bugüne kadar katıldığı beste yarışmalarından, bir çok ödüller almıştır.
Milliyet Gazetesi, T.R.T. Gn. Md. , Devlet Bakanlığı, Eskişehir Valiliği, Üsküdar Mûsikî Cemiyeti, Amasya 1. Altın Elma Beste Yarışması, Kadıköy Belediyesi, Yozgat Valiliği Beste Yarışmalarında, Bestecilik dalında, başarılı ödüller almıştır.
Halen değişik formda olmak üzere, 60 eseri, T.R.T. Repertuar Kurulundan geçen Hüseyin Erbay’ın, bir çok bestesi, başta Nalan Altınörs olmak üzere, Yaşar Özel, Serap Mutlu Akbulut, Galip Sokulu, Mithat Körler, Asuman Ertekin, Semrâ Daymaz gibi sanatçılar tarafından; plak, kaset ve CD lerde okunmuştur.

1990 yılı Haziran ayında, muhteşem bir konserle, 25. Sanat yılını kutlayan Hüseyin Erbay’ın, gerek hoca, gerek şef, gerekse bestekâr olarak, başta T.R.T. olmak üzere, resmi ve özel kuruluşlardan aldığı bir çok takdir, teşekkür, şilt ve ödülleri vardır.
Bu yıl, 45.ci sanat yılına giren, Hüseyin Erbay’a, doğum yeri olan, Sivrihisar’da, tarihi bir sokağa, Sivrihisar Belediye Başkanlığınca, halen oturduğu Eskişehir Vişnelık Mahallesindeki bir sokağa ve 2 yıl koro kurup çalıştırdığı, Kilis’te bir caddeye, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanlığınca Ihlamurkent’te, bir parka, Bestekâr Hüseyin Erbay adı verilmiştir.
Evli olup, mûsikîyi simgeleyen Nihavend (1973), doğayı simgeleyen Açelya (1976) adında iki kızı, (Nihavend’in Boray adlı bir oğlu, Açelya’nın Eylül adlı bir kızı ile Ahmet adlı bir oğlu) 3 torunu vardır. Hüseyin Erbay, iki yıldan beri, Eskişehir’deki, 36 liseyi, tek tek dolaşarak, lise öğrencilerine, Türk sanat müziği’ni tanıtıcı, aydınlatıcı bilgiler vermiş, onlara mûsikîmizi sevdirmeye çalışmıştır.
Kırkbeş yıllık çalışma hayatım sona erdiğinde, emekliliğim için Datça ve Bodrum’u denedikten sonra Eskişehir’de karar kıldım. Emekli olduğumda zamanımın hemen hepsini Klasik TSM’ı tanımak için ayırdım. Eskişehir’ı araştırırken TRT Nağme’de Hüseyin Erbay’ın söyleşisini dinlemek kısmet oldu.
Tesdüflere inanmam… Hele “Ben konsere çıkarken korist ve solistlerimin taktığı küpeye bile karışırım!” dediğini duyunca, bunu bir işaret olarak alıp Eylül sonu Eskişehir’e yerleştim ama “EFSUS KI” Korona yüzünden korolar tatil. Halk Eğitim Merkezine koro için müracaat formumu doldurup bıraktım ve bekliyorum. Umarım birgün koro çalışmalarına katılabilirim Hüseyin Beyin. Bu arada Datça’daki hocalarımızdan Ali Dursun Yağlı Beyin de selamarını ileteceğim kendisine görüşmek kısmet olduğunda. Ali Bey hala Hüseyin Beyden aldığı besteleri saklıyormuş kütüphanesinde! Bu sayfayı hazırladığınız için de teşekkür ederim, sağlık dileklerimle… Sema Yurtkoruyan