Bayram Coşkuner

Bayram Coşkuner, 1948 yılında Ankara’da dünyâya gelmiştir. Kendisi aslen Niğdelidir. Ankara’da Etlik Lisesi’nde okumuştur. Liseyi tamamlamadan meslek hayâtına atılmıştır.

Sanat yaşamına çok küçük yaşlarda başlamış, henüz altı yaşındayken Neşe Can’a iştirak etmiştir.

Daha o yaşlarda icrası ve tavrıyla çevresindekilerin dikkatlerini üzerine çekmeyi başarmış bir çocuk olan Bayram Coşkuner, 6 yaşındayken kendisi gibi ud çalan en büyük ağabeyi Coşkun Coşkuner ile beraber, Ankara Musiki severler Cemiyeti’ne gitmiştir.

Ayrıca, Ali Erköse‘nin müzik dersleri verilen Ankara Hacıbayram’daki eğitim yerine bir süre gitmiş ve burada da; usul, solfej, bona eğitimi görmüştür.

Aynı zamanda henüz 7 – 8 yaşlarındayken ablası ile birlikte, T.R.T. Ankara Radyosu’nun çocuk korosuna katılmıştır.

18 yaşına gelene kadar, o dönemin birçok sanatçısına eşlik etmiştir. 1964 – 1965 yıllarında; Moğollar, Barış Manço ve Cem Karaca gibi sanatçılarla beraber sahne çalışmaları olmuştur.

1966 yılında, T.R.T. Ankara Radyosu’nun açmış olduğu stajyer sanatçı sınavını, 100 tam puanla kazanarak eğitim ve müzik hayâtına Ankara Radyosu’nda devam etmiştir.

Ekol olarak sayılan 1966 döneminin diğer sanatçıları ve dönem arkadaşları olan; Kadri Şarman, Selçuk Aygan, Bilge Pakalınlar, Metin Everes, Muazzez Abacı, Gültekin Aydoğdu, Selahattin Altınbaş, Seçil Heper, Kayhan Şentil, Elâ Altın, Güner Tacer, Hülya Sözer ve Emel Sayın gibi birçok isimle beraber çalışmalar yapmıştır. Bu dönemde Ankara Radyosunda, Neyzen Selami Bertuğ, Ferit Sıdal ve Muammer Sun hocalardan; nota, solfej ve nazariyat dersleri görmüştür.

Askerlik nedeniyle Ankara Radyosu’ndan, 1969 yılında ayrılan Bayram Coşkuner, radyo dışında mesleğini yapmaya devam etmiş ve dönemin en önemli seslerinden; Ziya Taşkent, Kutlu Payaslı, Güneri Tacer, Sabite Tur Gülerman, Perihan Altındağ, Bülent Ersoy, Emel Sayın, Seçil Heper, Gönül Akkor, Ayşe Taş ve daha birçok ses sanatçısıyla sahne almıştır.

Bayram Coşkuner kimdir?

Feyz aldığı isimler arasında, Yorgo Bacanos, Cinuçen Tanrıkorur, Selahattin Erköse ve Selahattin Altınbaş sayılabilir.

1990’lı yıllarda, önce Kültür Bakanlığı’nda kısa bir dönem çalışan Bayram Coşkuner, kısa bir süre sonra oradan ayrılarak, yeniden T.R.T. Ankara Radyosu’na girmiş ve sanat hayâtına yeniden aynı yerde devam etmiştir.

T.R.T. bünyesinde, gerek yurt içi gerek yurt dışı birçok etkinlikte yer almış ve Türk Müziği’nin tanıtımına büyük katkılar sağlamıştır.

2003 yılında kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu ve keman sanatçısı Turay Dinleyen ile birlikte, Japonya’da Türk yılı nedeniyle verilen etkinliklerde, trio olarak Türk Müziği’nin tanıtılmasına katkıda bulunmuşlardır.

Ud icrasındaki ekol sayılan tavrı, yapmış olduğu taksimler, kendine has icra yeteneği, saz çalmadaki ustalığı, her biri ders niteliğindeki taksimleri ve içerisindeki geçkileri ile, son dönemin en önemli ud virtüözlerinden biri olarak gösterilmektedir.

2012 yılında emekli olan Bayram Coşkuner, sanat hayâtına özel programlar ve konserle ile devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Bayram Coşkuner’in çocukları da, kendisi gibi müzikle uğraşmaktadır.
Kaynak: tr.wikipedia.org

Bayram coşkuner'den ud Taksimi

Bir yanıt yazın