Kutlu Payaslı

Ses sanatçısı Kutlu Payaslı, 27 Haziran 1936 tarihinde, Amasya’da dünyâya gelmiştir.

İstiklal Savaşı Gazilerinden ve Ziraat Bankası memurlarından, Yümni Payaslıoğlu ve Adalet Payaslıoğlu’nun, dört erkek evladından üçüncüsüdür. Esas soyadı Payaslıoğlu’dur.

İstanbul Beyazıt kütüphanesinde, El meşhur minel meşhud vel mesmu adlı kitap da, ailenin 1765 yılında, Antakya Payas kasabasından, Amasya’ya gelip yerleştikleri, aile seceresi ile tesbit ve teyit edilmiştir.

İlk öğrenimini Amasya Pilevne İlk Okulunda, orta öğrenimini Amasya Orta Okulunda, lise öğrenimini İstanbul Haydarpaşa Lisesinde tamamlamıştır.

1955 yılının, Eylül ayında, İstanbul Belediyesi Türk Müziği Konservatuarı imtihanını kazanmış, aynı yıl 5 Kasım 1955 tarihinde açılan stajyer sınavını da kazanınca, Ankara Radyosu ailesine katılmıştır.

1960 – 1961 yıllarında, 52. döneminde, yedek subay olarak askerlik görevini tamamlamıştır.

1961 yılında, Ankara Radyosu, Batı Müziği Prodüktörlerinden, Tuncay Gümüşoluk’la evlenmiş ve bu evlilikten, halen Bilgisayar Mühendisi olan Oğlu, Mutlu ve doktor olan kızı, Melda dünyâ’ya gelmiştir.

Çocuklarından, Mücella Payaslıoğlu, halen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ses sanatçısı olarak görevini sürdürmektedir.

Ankara Radyosundaki ilk solo neşriyatını, 3 Şubat 1958 tarihinde, ilk bestesini de, 16 Ekim 1957 tarihinde yapmıştır. (Bu Şarkı Senindir dinle sevgili)

1963 yılında, Muzaffer İlkar‘ın teşviki ile, koro şefliğine başlayan Kutlu Payaslı, orta okulda okuduğu günlerde de okul korosunu yönetmiştir.

Türkiye’nin 60 ilinde solist olarak konserler veren Kutlu Payaslı, yurt dışında da 43 ayrı şehirde, şef ve solist olarak konserler vermiştir.

1971 yılında İstanbul Ekspres Gazetesi okurlarınca “Yılın erkek sanatçısı” seçilmiş, 1977 yılında, Milliyet Gazetesinin her yıl düzenlediği “Yılın en sevilen on şarkısı” yarışmasında “Gönül isterdi ki böyle bitmesin” ve 1997 yılında da, “Sen Nisansın daha ben sarı Eylül” şarkılarıyla, bestecilik yönüyle de ödüllendirilmiştir.

Kutlu Payaslı kimdir

30 Ekim 1971 tarihinde, Amman’da yönettiği T.R.T. korosu konserindeki başarılarından dolayı, Kral Naibi Hasan tarafından, kral adına “Kevkeb-sani” onur madalyası ile taltif edilmiştir.

1966 yılında, Ankara Radyosu Türk Müziği Şefliği sırasında gerçekleştirdiği büyük bir sınavla, “Türk müziğine yeni bir soluk” diye adlandırılabilecek stajyer ses ve saz sanatçılarının müzik dünyâmıza katılmasında en büyük görevi yürütmüştür.

1977 – 1979 yılları arasında T.R.T. merkez repertuar ve 1995 – 1997 yılları arasında da Merkez denetleme kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

11 Kasım 1979 tarihinde, İzmir’e tavuk çiftliği kurmak üzere yerleşen Kutlu Payaslı, on yıl bu işi yürütmüştür.

Ayrıca, Ege Üniversitesi Türk Müziği konservatuarında, altı yıl; repertuar, üslup – tavır ve ses eğitimi dersleri vermiştir.

1993 – 2000 yıllarında, T.R.T. – 1 televizyon yayınlarında yönettiği “Gönül bahçemizden” adlı programı, 1998 yılında Son kırk yılın en iyi müzik programı, bundan bir yıl önce de, Türki devletler yayın birliği’nce, “En başarılı müzik” programı seçilmiştir.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından, “Devlet sanatçılığı” ile ödüllendirilmiş olan Kutlu Payaslı’nın, radyolarda yayınlanan 23 beste ve saz eseri bulunmakta, tanbur, piyano ve klavyeli sazları çalmaktadır.

Bir yanıt yazın