
Klasik Türk müziği ses ve saz sanatçılarımızdan Yavuz Bingöl’ün; hayâtı, sitemde bulunan seslendirdiği eserlerin ayrıntılı bilgileri, sözleri, notaları ve video yorumları.
Hayâtı
- Türk halk müziği ses ve saz sanatçısı Yavuz Bingöl, edebiyatçı bir baba ve müzisyen bir annenin çocuğu olarak, 1964 yılında İstanbul’da dünyâya gelmiştir.
- Babasının işi dolayısıyla, öğrenim hayâtını, çeşitli illerde sürdürmüştür.
- İlkokulun ardından, Ankara Devlet Konservatuarı Korno – Piyano bölümüne, iyi bir dereceyle girmiştir.
- 1979 yılı sonunda, konservatuardan ayrılmış, müziğe bir süre ara verdikten sonra, 1983 yılında yeniden başlamıştır.
- Bir yıl sonra, askere gitmiş ve 18 ay boyunca Erzurum ile Kars orduevlerinde, müzikle ilgili çalışarak, kendini geliştirme fırsatı bulmuştur.
- 1986 yılında, askerden dönmüş, evlenmiş ve bir kızı olmuştur.

- 1987 – 1989 yılları arasında İzmir Fuarı’na gelen; Huri Sapan, Hakkı Bulut, Belkıs Akkale, Hülya Süer, Bergen, İbrâhim Tatlıses, Zekeriya Ünlü ve Müslüm Eren gibi birçok sanatçıya bağlamasıyla eşlik etmiştir.
- Bu dönemde, bir yandan da çocukluk arkadaşlarıyla orkestra kurarak, düğünlere katılmıştır.
- 1989 yılının sonunda Yavuz Bingöl, İzmirli müzisyen arkadaşı Nihat Aydın ile birlikte Grup Umuda Ezgi’yi kurarak, yedi yıl protest müzik yapmıştır.
- Bu süreçte, 15’e yakın besteye imza atan Bingöl, 1995 yılında Grup Umuda Ezgi’den ayrılarak, kendi müziğini yaratmak üzere çalışmaya başlamış ve “Sen Türkülerini Söyle” adlı ilk albümünü hazırlamıştır.
- “Baharım Sensin”, “Gülen Az”, “Sitemdir”, “Unutulur Her şey” isimli albümleri bulunan Yavuz Bingöl, 1998 yılında “Cumhuriyet”, 1999 yılında da “Salkım Hanım’ın Taneleri” adlı filmlerde aldığı rollerle, sinemaya da adımını atmıştır.