
Türkülerimizin kaynak kişileri, derleyenleri veya notaya alanlarından, Cengiz Kurt’un hayâtı ve ilgili türkülerimizin; bütün bilgileri, sözleri, notası ve video yorumları.
Hayâtı
Cengiz Kurt, 1960 yılında, Kayseri’de dünyâya gelmiştir.
İlkokulu, beş sınıfın, tek derslikte ders yaptığı, bir köy ilkokulunda, orta öğrenimini de, Kayseri’de tamamlamıştır.
1978 yılında, O.D.T.Ü.’ne girmiş ve 1985 yılında, A.Ü. Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi’nden mezun olmuştur.
Askerliğini Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası’nda, “Notist Asteğmen” olarak tamamlamıştır.
Bağlama çalmayı, kendi kendine öğrenmiş, halk müziği nazariyatı ve bağlamada, yöre tavırları konularında, kendisini geliştirmesine, “hocam diyebileceğim tek insan” dediği, İhsan Öztürk önemli katkılarda bulunmuştur.
İhsan Öztürk, Bilâl Ercan ve Serdar Yayla ile birlikte çalışmalar yapmış, İzzet Altınmeşe, Selâhattin Alpay, Hülya Süer, Belkıs Akkale gibi, dönemin ünlü Türk halk müziği sanatçılarına, eşlik etmiştir.
Özel İhsan Öztürk Halk Müziği Öğretim Merkezinde ve Özel Mûsâ Eroğlu Müzik Merkezinde, uzun yıllar, Müzik Teorisi, Nota, Bağlama öğretmeni ve yönetici olarak çalışmıştır.
T.R.T. ile, birçok özel TV kanalında, programlara ve canlı yayınlara katılmıştır. Çeşitli TV kanallarında, süreli müzik programlarına, enstrümanist ve orkestra sorumlusu olarak yer almıştır.
Ayrıca, bilgisayarda profesyonel nota yazımı konusunda, birçok çalışma yapmış, T.R.T. repertuarının ve birçok özel müzik yayınının, notalarını yazmıştır.
2002 yılında düzenlenen, “ANB – 2002″ etkinliğine (Anadolu’nun Nefesi Bağlama, Sempozyum ve Etkinlikleri)”, “Bağlamanın Dışa Açılma Sürecinde, Aşılması Gereken Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu, bir bildiri ile katılmıştır.
Bu etkinlikler çerçevesinde, gitarist Önder Özkoç ile birlikte, “Bağlama – Klâsik Gitar”, “Dört Telli Bağlama – Perdesiz Gitar” ve “Dört Telli Bağlama – Perdesiz Bağlama” ikilisi şeklinde, dinletiler sunmuştur.
Öğrencileriyle oluşturduğu bir grupla (bağlama dörtlüsü), etkinliklere katılmış ve resitaller vermiştir. T.R.T. ile özel TV kanallarına, belgesel ve reklam filmi müzikleri yapmıştır.
2003 yılında, “Bağlama Düzeni Metodu”nun “Bağlamaya Başlangıç” adlı ilk ciltini, 2004 Yılında, bu metodun “Artikülasyon, Ornament, Dinamik” adını taşıyan 2. cildini yayımlamıştır.
2005 Yılında, metodun 1. cildi, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle “Genişletilmiş 2. Baskı”sını yapmıştır.
Cengiz Kurt, hâlen, 2000 yılında Mehmet İpek’le birlikte kurdukları, CKMİ Müzik Merkezi’nde; müzik eğitimi, yayıncılık, belgesel müzik yapımı ve nota yazımı çalışmalarını sürdürmektedir.
Kaynak: tr.wikipedia.org